ÄP fototoimetus • 13. oktoober 2009 kell 21:00

Valid Mart Laari, siis saad ka Laari

Pühapäeval on viimane päev öelda sõna sekka, ja mõjutada sellega, milline poliitiline jõud peaks hakkama juhtima kodukandi elu. Äripäeva eelistus kuulub ka seekord Isamaa ja Res Publica Liidule ning soovitame oma lugejail hääletada samuti selle erakonna kandidaatide poolt.

Toimetuse põhimõtetega sarnaseid vaateid leidub Eestis põhiliselt kahel erakonnal - Reformierakonnal ning Isamaa ja Res Publica Liidul. Tunnistame, et olime nende vahel valiku tegemisega veidi kitsikuses. Mõlema platvorm on üldiselt teada, ent nende valimislubadused on sarnased ja erisusi välja tuua keeruline. Eristunuks nood kas või heas mõttes silmapaistev valimiskampaania poolest, ent sedagi ei ole.

Valiku tegemisel sai otsustavaks meerikarussell Tallinnas - vaatasime, kes erakondade poolt Tallinna linnapeaks ülesseatud kandidaatidest pakub arvestatavat konkurentsi praegusele linnapeale ja Keskerakonna liidrile Edgar Savisaarele.

Sotsiaaldemokraatide kandidaat Jüri Pihl näiteks on meie meelest tugev tegija, ent otse öeldes on Pihl meie jaoks valest erakonnast - sellisest, mille poliitikat toimetus ei toeta. Põhimõtted lükkavad persooni tagaplaanile.

Reformierakond, keda me maailmavaate poolest võinuks toetada, seadis pealinna meerikandidaadina üles Keit Pentuse, kellel me paraku ei näe erilisi šansse Savisaare vastu. Samuti poleks päris selge see, kes tegelikult juhiks Tallinna linna, kui linnapea oleks Keit Pentus. See võimalus on samas õhkõrn, sestap jätame sellegi kõrvale.

Sõelale jäi seega IRLi liider Mart Laar - valides Laari, võib vähemalt kindel olla, et ka peeglist paistab Laar, aga mitte näiteks Siim-Valmar Kiisler või Urmas Reinsalu.

Valmistas Laargi oma toetajaskonnale oma tembutustega Tallinnas veidi piinlikkust, aga laskem mõistusel tõrjuda omakorda emotsioonid tagaplaanile.

Sama mõttega võiksid valikut kaaluda need tallinlased, kelle jaoks Laari persoon ei ole just esimeste eelistuste seas -kulunud hari reklaamis ja ärplemine on vaid kehv valimiskampaania. IRLi poliitika oleks aga samas alternatiiviks Keskerakonna ainuvõimule pealinnas. Keskerakond on hea venelaste häälte püüdja, erakond on tallinlaste heaks mõndagi teinud (nt lasteaiakohad), ent on end korruptsioonikahtluste, valgust kartvate rahastamisjuhtumite, linnakodanike raha propagandaveskis peeneks jahvatamisega diskrediteerinud.

Kõige halvem on aga see, kui inimesed löövad valimistele sootuks käega, sest kõikvõimalikud avaliku arvamuse uuringud on juba ette kuulutanud Keskerakonna mäekõrgust valimisvõitu. Jättes valima minemata, see juhtubki. Parem toetada jõude, kes suudavad Keskerakonna võimuambitsioone kärpida - Isamaa ja Res Publica Liitu.

Autor: ÄP

Hetkel kuum