Omanike liit: monopolid teevad oskuslikku lobitööd

23. oktoober 2009, 14:24

Eesti Omanike Keskliit kummutab väited,
nagu tooks monopolide ohjamise seadusemuudatuste pakett kaasa kuni 40%
hinnatõusu kodutarbijatele.

"Tegemist on veemonopolide oskusliku ja hästi ajastatud lobitööga säilitamaks oma põhjendamatult kõrgeid kasuminumbreid ning seismaks vastu sektori seadusandliku kontrolli alla võtmisele," seisab liidu pressiteates.

Eesti Omanike Keskliidu peasekretär Taavi Madiberki sõnul väidavad monopolid, et kodu-ja äriklientide osas ei tohi olla hinnaregulatsiooni erisusi. "Selle väite on ühelt poolt kummutanud kunagine õiguskantsler Eerik-Juhan Truuväli ning teisalt ka teiste kommunaalsektorite praktika - maagaasi hinna kodutarbijatele kinnitab konkurentsiamet, äritarbijad ostavad gaasi vabaturult. Sama kehtib elektrituru kohta, kus kodu- ja äritarbijatele kehtib turu osalisel avamisel täiesti erinev hinnaregulatsioon," ütles Madiberk. "Õigusruum annab kõik võimalused kodutarbija kaitsmiseks, selle teostamine on vaid poliitilise tahte küsimus."

Madiberki sõnul väidavad monopolid ka, et Tallinna vee hind kodutarbijale on liiga madal. "Samal ajal unustatakse ära, et Tartus on vee hind ka ärikliendile madalam kui Tallinnas kodutarbijale. Samuti jäetakse arvestamata, et majanduslikult peaks juba mastaabiefekti tõttu pealinnas vee hind olema tunduvalt madalam," ütleb ta.

Madiberk ütles, et veemonopolid alustasid hinnatõusuga hirmutamist samal päeval, kui teatati Tallinna Vee kasuminumbrid, millest ta teeb järelduse, et rahvale püütakse puru silma ajada ja tähelepanu eemalek juhtida asja tuumast - monopolide ebamõistlikult kõrgetest kasuminumbritest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. October 2009, 00:09
Otsi:

Ava täpsem otsing