EBRD hoiatab valuutalaenude eest

02. november 2009, 11:19

Värskes siirderiike käsitlevas raportis
Transition Report 2009 hoiatab Euroopa Rekonstruktsiooni ja Arengupank, et Kesk-
ja Ida-Euroopa peab lahti saama „valuutalaenude sõltuvusest“.

Hinnates ülemaailmse finantskriisi mõjusid piirkonna riikidele tõdeb EBRD, et laias laastus on integratsioon rahvusvaheliste finantsturgudega Kesk- ja Ida-Euroopale kasuks tulnud, tagades juurdepääsu laenudele ja kapitalile. Nii oleks vale püüda seda protsessi tagasi pöörata. Küll aga tuleb edaspidi seda protsessi enam kontrollida ning pöörata erilist tähelepanu valuutalaenude piiramisele, mis „võib ka edaspidi stabiilsust kõigutada“, vahendab Financial Times.

Ülemaailmses finantskriisis on välismaiste pankade tegevus Kesk- ja Ida-Euroopas kerkinud üheks teravaks arutlusteemaks: kas ja kuivõrd välispangad ise kriisile kaasa aitasid? EBRD raport väidab, et nii see tõesti oli, kuid et kasu kaalub kahju üles. „Piirkonna kasvumudel on oma põhiolemuselt terveks jäänud. Kriis on aga kätte näidanud nõrgad kohad. Need õppetunnid tuleb omandada,“ kirjutas EBRD peaökonomist Erik Berglof.

Ja üks selliseid õppetunde on just sõltuvuse vähendamine valuutalaenudest. Muuhulgas soovitab pank kehtestada pankade, ettevõtete ja majapidamiste valuutalaenudele piirangud.

Eesti pangandussektori kohta kirjutab EBRD, et välispankade kohalolu on riigi jaoks jätkuvalt positiivne, seda enam, et Rootsi valitsuse tugimeetmed pole piiranud tütarpankade juurdepääsu kapitalile. Ka on kõik suuremad välispangad lubanud, et jätkavad Balti regioonis tegutsemist.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. November 2009, 11:33
Otsi:

Ava täpsem otsing