Saabi agoonia jätkub – veel üks pakkumine

Sirje Rank 21. detsember 2009, 09:43

Hollandi autotootja Spyker tegi pühapäeval veel ühe pakkumise Rootsi autotootja Saab ülevõtmiseks, jättes sedakorda kõrvale GMi vastuseisu põhjustanud Vene investorid, kirjutas Rootsi päevaleht Svenska Dagbladet.

Kell tiksub - pakkumine on jõus täna kella üheteistkümneni õhtul Rootsi aja järgi.

Saabi agoonia investorite leidmisel seega jätkub – reedel teatas GM juba, et Saabi tootmine Rootsis lõpetatakse, kuna kõnelustest Spykeriga ei saanud asja.

Spykeri pressiteate järgi on esitatud uus ülevõtupakkumine, kus varasemad läbirääkimised katkestanud probleemidele on lahendus leitud.

Svenska Dagbladet kirjutab, et uue pakkumise juures on eriti oluline see, et selle taga on nüüd uued investorid. Üks põhjusi, miks GM hädapidurit tõmbas, oli lehe andmeil GMi kõhklused Spykeri suuromanike Vladimir Antonovi ja tema isa Aleksander Antonovi ümber.Nende finantsimpeeriumile Convers Group kuulub muuhulgas Conversbank Venemaal ja Leedu Snoras bank.

GM pole tahtnud Saabi tehnoloogiat Vene huvidele müüa ning otsustas mõned kuud tagasi müümata jätta ka Saksa Opeli, mida soovis samuti osta Vene huvisid esindanud konsortsium.

Lehe andmeil on nüüd pilk pööratud Spykeri teise suuromaniku, Abu Dhabi firma Mubadala poole, millele kuulub Spykeris 20-25% ning mille juhatuse esimees on Abu Dhabi kroonprints Mohamed Bin Zayed Al Nahyan. Ressurssidest firmal puudus ei ole ning firmale kuulub 5% ka spordiautode tootjast Ferrari.

GM pühapäeva õhtul uut pakkumist kommenteerida ei soovinud. Pressiesindaja teatas, et esialgu jätkub tegutsemine reedel teada antu põhjal, et Saabi tootmine lõpetatakse. Firmale on laekunud palju soove Saabi erinevate osade ostmiseks, mida GM lubab kaaluda.

Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt hoiatas eile, et asjaosalised annaks endale aru, kui palju emotsioone toimuv kätkeb – Saabi tootmise lõpetamine tähendaks Rootsis tuhandete töökohtade kadumist. „Iga uus signaal, iga uus teade tekitab uusi lootusi ja ma loodan tõesti, et selles on olemas sisu, mis selleks alust annab,“ ütles peaminister Rootsi televisioonis

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. December 2009, 16:53

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing