Sirje Rank • 2. juuni 2010 kell 9:20

Eesti europüüdlused said toetust Euroopa Parlamendist

Euroopa Parlamendi majandus- ja rahanduskomitee toetas täna Eesti soovi 2011. aasta algusest euro käibele võtta.

Raporti poolt hääletas 40 saadikut, vastu oli kaks ja üks jäi erapooletuks.

Eestil soovitatakse tõsta kiirust eurole ülemineku ettevalmistamisel, et muuta üleminek võimalikult sujuvaks, samuti ei tohiks Eesti valitsus loorberitele puhkuma jääda kuna tuleb tähelepanu pöörata hindade stabiilsusele ja makromajanduslikule tasakaalule.

Saadikud kiitsid hääletusele eelnenud debatil Eesti saavutust. „Tunnustust jagasid kõik suuremad fraktsioonid. Üks suur eesmärk on realiseerumas ja pole kahtlustki, et vaatamata euroala keerulisele olukorrale on Eesti liitumine positiivne,“ rääkis Padar.

Parlament tervikuna annab oma hinnangu juuni keskel, ehkki sellel on vaid soovituslik iseloom.

Kolm nädalat tagasi sai Eesti rohelise tule euro käibelevõtuks Euroopa Komisjonilt ja Euroopa Keskpangalt. 8. juunil annavad oma hinnangu ELi rahandusministrid ja seejärel Ülemkogul ELi valitsusjuhid. Lõpliku otsused teevad ELi rahandusministrid juulis.

Eestist saaks ühisrahale üle minnes euroala 17. liige ning 2004. aastal liitunud riikidest viies riik pärast Küprost, Maltat, Slovakkiat ja Sloveeniat, mis rahaliiduga liitub. 

Hetkel kuum