Silvia Kruusmaa • 22. juuni 2010 kell 9:09

Keskpankurid vahetavad euro Kanada ja Austraalia dollarite vastu

Austraalia ja Kanada dollarid on muutumas reservvaluutadeks, kuna keskpankurid otsivad alternatiive manduvale valitsuste krediidi kvaliteedile Euroopas, USAs ja Jaapanis.

"Need valuutad leiavad aina enam koha reservides, sest pankurid püüavad mitmekesistada reserve," ütles Euroopa Keskpanga nõukogu liige Christian Noyer intervjuus Bloombergile.

Venemaa kaalub Austraalia ja Kanada dollari eelistamist oma rahvusvahelistes reservides esimest korda, tunnistas Venemaa keskpanga juhi asetäitja Aleksei Uljukajev USA dollari ja euro kõikumise mõjusid.

IMF võib lisada Austraalia ja Kanada dollarit reservi, mida kasutab tehinguteks, ennustavad suuruselt maailma teise välisvaluuta kaupleja UBS AG analüütikud.

"On mitmeid võimalikke lahendusi euro puhul: praeguse eurotsooni säilitamine, ehkki nõrgemana, kui just ei tehta kiiret progressi tugevama fiskaalliidu nimel või üks või enam eurotsooni liikmetest restruktureerib oma võlad või mõni eurotsooni liige lahkub rahaliidust," pakkus välja Pimco Euroopa portfelli juht Andrew Balls.

Jaapani võlg on ulatumas 205%ni SKPst, mis on kõrgeim 31 OECD liikme seas. USA eelarvedefitsiit võib jõuda rekordilise 1,6 triljoni dollarini sel aastal. Koguvõlg võib jõuda 60%ni SKPst aasta lõpus, mis on kõrgeim tase pärast 1952. aastat.

"Kui vaadata neid numbreid, siis on raske aru saada, kuidas saavad Euroopa, USA ja Jaapani valuutad olla osa reservidest. Nad kõik on pikemas perspektiivis kahjustatud," märkis Citigroupi valuuta strateegia juht Steven Englander.

"Kõrge kvaliteediga euro varade kokkutõmbumine, mida reservide juhid saaksid osta, teeb olulist kahju euro pretensioonile olla suurim reservvaluuta. See seab paika lae, kui suure osa võib euro saada reservvalutana," ütles Royal Bank of Scotland Groupi valuutastrateegia juht Alan Ruskin.

Austraalia netovõlg võib jõuda 6,1%ni, mis on vähem kui kümnendik keskmisest oodatavast suurematel arenenud riikidel. Kanada eelarvedefitsiit väheneb 2009. aasta 4,8%-lt 1,6%-le 2011. aastal, selgub Bloombergi majandusanalüütikute prognoosidest.

Siiski on kahtlusi ka Austraalia ja Kanada valuutade osas. "Ma ei usu, et nad muutuvad peamisteks valuutadeks globaalses kauplemises või et nad võivad saada osaks rahvusvahelise rahasüsteemi tuumikust, sest nad on liiga väiksed," leidis Euroopa Keskpanga nõukogu liige Noyer. 

Hetkel kuum