Kadri Paas • 30. juuli 2010 kell 8:53

Islandi eliit teenib miljoneid kroone aastas

Mullustest maksudeklaratsioonidest selgus, et Islandi president teenis eelmisel aastal saareriigi teiste poliitikutega võrreldes kõige rohkem. Samas on rikka saareriigi suurim maksumaksja ikkagi kalatööstur.

Islandi president Olafur Ragnar Grimsson teenis Islandi maksuameti arvutuste järgi keskmiselt 1 591 000 miljonit Islandi krooni kuus. See teeb umbes 158 000  Eesti krooni kuus, vahendab Islandi uudisteportaal Visir.is.

Presidendile järgnesid Iseseisvuspartei liider Bjarni Benediktsson, kelle igakuine teenistus küündis ligikaudu 122 000 Eesti kroonini. Islandi parlamendi, Althingi liikme Birgir Armannssoni mullune keskmine kuuteenistus ulatus 115 200 Eesti krooni.

Alles poliitikute palgaedetabeli neljandal astmel paikneb saareriigi peaminister Johanna Sigurdardottir, kelle eelmise aasta keskmine kuusissetulek küündis 108 900 Eesti kroonini.

Reykjaviki linnapea Jon Gnarr teenis eelmisel aastal maksudeklaratsiooni järgi keskmiselt 134 500 Eesti krooni kuus. Tõe huvides peab siiski mainima, et tema ei olnud veel eelmisel aastal poliitik.

Pretsedenditult suurima sissetulekuga islandlane oli aga mullu ajalehe poolt maksukuningannaks ristitud – millegipärast ei nimeta väljaanne töösturi nime – kalatööstur Lääne-Islandilt. Tema maksis mullu ainuüksi maksudeks üle 34 miljoni Eesti krooni.

Kord aastas avalikustab Islandi maksuamet sealsete avaliku elu tegelaste ehk poliitikute ja ettevõtjate eelmise aasta maksudeklaratsioonid, misjärel on Islandi ajakirjandusel võimalik saareriigi kõige jõukamate elanike igakuised sissetulekud välja arvutada.

Hetkel kuum