Koit Brinkmann • 7. september 2010 kell 5:46

Õunapuu pole rahul keskkonnakahju hindamisega

Riigikogu reformierakondlasest liikme Harri Õunapuu ettevõte Hagudi Kruus vaidlustas aasta pärast röövkaevandamise kriminaaluurimisest pääsemist keskkonnakahjude arvutamise metoodika.

Eelmise aasta suvel lõpetas Lääne ringkonnaprokuratuur kriminaalmenetluse avaliku menetlushuvi puudumise tõttu, sest keskkonnainspektsioonile vahele jäänud osaühing Hagudi Kruus maksis ära 715 000 krooni keskkonnakahju tekitamise eest.

Selle aasta juunis saatis Hagudi Kruus aga keskkonnaministeeriumile avalduse, milles soovitakse selgitust keskkonnakahjude hindamise metoodika kohta. Seejärel vahetas ministeerium kirju prokuratuuriga ning saatis läinud kuul ettevõttele vastuse.

"Selge see, et rikkumine oli. Selles mõttes ei ole Hagudi Kruusal midagi ette heita, aga küsimus on põhimõttes, mille järgi kahju arvestatakse. Palusime ministeeriumist selgitust, aga nad ei taha vastata," sõnas ettevõtte omanik Harri Õunapuu, kes rikkumise avalikuks tulemise ajal oli riigikogu keskkonnakomisjoni liige.

Õunapuu arvates ei ole Hagudi Kruus üldse sisulist keskkonnakahju tekitanud. "Arvamusi on alati kaks ja mitmed eksperdid on öelnud, et karjääris sellise kaevandamisega keskkonnakahju tekitatud ei ole," märkis ta. Tema sõnul on neil keskkonnatasude seaduse järgi on aega vaielda kolm aastat.

Riigikogu säästva energia, majanduse ja innovatsiooni toetusrühma liikme Õunapuu firma Hagudi Kruus kaevandas aastate jooksul väljaspool mäeeraldise piire 18 700 kuupmeetrit kruusa ja liiva.

Kriminaalmenetlus alustati OÜ Hagudi Kruus suhtes KaRS N 363 lg 2 (looduskasutus- või saasteloata tegutsemine või loa nõuete rikkumine) tunnustel.

Koos trahvide ja advokaaditasudega on röövkaevandamine ettevõtte kaukast viinud üle miljoni krooni.

Samas kuulutati 2009. aastal Hagudi Kruusa osanikule välja miljon krooni dividende, sellest maksti välja 326 166 krooni. 2008. aastal maksti dividende 3,1 miljonit krooni.

Ehkki Õunapuu arvates on teema ajakirjandusele ette söödetud keskkonnaministeeriumist, seadis erakonnakaaslase Jaanus Tamkivi juhitav ministeerium kirjavahetusele hoopis 75 aasta pikkuse ametkondliku kasutamise piirangu.

Hetkel kuum