Indrek Kald • 23. september 2010 kell 5:38

Ilves: Euroopa riike eristab suhtumine majandusse

Euroopa riike eristab suhtumine eelarvedistsipliini ja majanduse arengusse, ütles president Toomas Hendrik Ilves eile Columbia Ülikoolis peetud kõnes.

Ilves pidas eile Columbia Ülikooli Ida-Euroopa uuringute keskuses kõne ""Vana ja uus" Euroopa pärast Lissaboni leping jõustumist", milles lahkas ka viimase globaalse majanduskriisi mõjusid Atlandi-ülesele koostööle ja Euroopa seesmistele jõujoontele.

Presidendi hinnangul on kunagine lõhe arenenud Lääne-Euroopa ning mahajäänud postkommunistliku Kesk- ja Ida-Euroopa vahel asendumas erisustega, mille kujundavad suhtumine eelarvedistsipliini ja majanduse arengusse.

"Kui vaid mõni aeg tagasi oli mõningatel poliitikutel kombeks hirmutada rikka Lääne-Euroopa töötajaid "poola torumehega", siis mullu oli Poola üks väheseid demokraatlikke riike maailmas, mille majandus kasvas," tõi president Ilves näite, kuidas riikide positsioon muutub oluliselt kiiremini, kui kaovad Külma sõja aastakümnetel kujunenud stereotüübid.

Ligi tunnipikkuses ettekandes analüüsis president Ilves Euroopa Liidu ja NATO koostöövõimalusi, viidates nende kahe Eestile üliolulise organisatsiooni suurele liikmesriikide ühisosale.

"Paraku jätab see koostöö erinevatel põhjustel praegu soovida, ning see kahandab NATO ja Euroopa Liidu kui organisatsioonide ning nende liikmesmaade mõju," lisas Eesti riigipea.

President Ilves on New Yorgis asuva Columbia Ülikooli vilistlane, ta lõpetas selle 1976. aastal.

Hetkel kuum