29. september 2010 kell 7:46

Hispaanias üldstreik

Hispaanias algas üleriigiline 24 tundi kestev üldstreik. Ametiühingud protesteerivad sellega peaminister Zapatero radikaalse säästukava vastu.

Kava näeb muuhulgas ette riigiteenistujate palgakärpeid, pensionärid peavad loobuma pensionitõusust. Samuti tõuseb kõrgepalgaliste maksukoormus. Ettevõttetel muutub senisest lihtsamaks töötajate vallandamine, mis omakorda peaks aitama vähendada hetkel 20-protsendilist tööpuudust .

Riigis on täna takistatud on bussi- rongi- ja lennuliiklus. Solidaarsusest streigib isegi Hispaania kuninglik perekond. Tegemist on esimese üldstreigiga Hispaanias 2002. aastast saadik.

Peaminister on kinnitanud, et säästuplaan viiakse ellu vaatamata streikidele, homme läheb see arutamisele Hispaania parlamendis.

Streigijärgselt on lubanud ametist tagasi astuda Hispaania sotsiaalminister Celestino Corbacho. Riik on kriisist aeglaselt taastumas, kuigi kolmandas kvartalis veel majanduskasvu ei ennustata. Positiivne seevastu oli teade baski terroriorganisatsioonilt ETA, kes lubas mõned päevad tagasi kehtestada tähtajatu relvarahu.

 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum