• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  "Kogu palgakulu siiski vähenes"

  Kogu Eesti palgakulu siiski vähenes. Paljud ettevõtted koondasid, sulgesid uksed tegevuse lõpetamise või pankroti tõttu, leidis Veikko Maripuu.

  "Mul pole statistikat ees, aga kui vaatan viimasel aastal toimunut, on majanduse vedur eksport. Palgad pole tootmises ainus komponent. Kuna pikaaegsetelt koostööpartneritelt kaupu tarninud välisettevõtted, näiteks Soomes ja Rootsis, pidid samuti kulusid kokku tõmbama, said Eesti ettevõtted varasemast parema konkurentsisituatsiooni," analüüsis Maripuu.
  "Ehkki palga jõulist kärpimist numbritest välja lugeda ei saanud, tuleb tunnistada, et palgakulu Eestis tervikuna vähenes," rääkis ta lisades, et koondamised-sulgemised võimaldasid neil, kel töö alles jäi, kärpida palka majanduse langusest vähem.
  "Ega Eesti on väike ja palgaralli võib tekkida kiiresti, kui tootmist laiendama peab, kuid töötajaid võtta pole. Arvan aga, et Läti, Leedu ja Poola tootmisvõimalusi arvestades on see lühiajaline," lisas Maripuu. Eksportööridel palga tõstmise jõudu Maripuu hinnangul tegelikult pole, kuna see tähendaks masu tõttu saavutatud konkurentsieelise kadumist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.