Anne Oja • 29. september 2010 kell 13:47

"Kogu palgakulu siiski vähenes"

Kogu Eesti palgakulu siiski vähenes. Paljud ettevõtted koondasid, sulgesid uksed tegevuse lõpetamise või pankroti tõttu, leidis Veikko Maripuu.

"Mul pole statistikat ees, aga kui vaatan viimasel aastal toimunut, on majanduse vedur eksport. Palgad pole tootmises ainus komponent. Kuna pikaaegsetelt koostööpartneritelt kaupu tarninud välisettevõtted, näiteks Soomes ja Rootsis, pidid samuti kulusid kokku tõmbama, said Eesti ettevõtted varasemast parema konkurentsisituatsiooni," analüüsis Maripuu.

"Ehkki palga jõulist kärpimist numbritest välja lugeda ei saanud, tuleb tunnistada, et palgakulu Eestis tervikuna vähenes," rääkis ta lisades, et koondamised-sulgemised võimaldasid neil, kel töö alles jäi, kärpida palka majanduse langusest vähem.

"Ega Eesti on väike ja palgaralli võib tekkida kiiresti, kui tootmist laiendama peab, kuid töötajaid võtta pole. Arvan aga, et Läti, Leedu ja Poola tootmisvõimalusi arvestades on see lühiajaline," lisas Maripuu. Eksportööridel palga tõstmise jõudu Maripuu hinnangul tegelikult pole, kuna see tähendaks masu tõttu saavutatud konkurentsieelise kadumist.

Hetkel kuum