Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Investorite rõõmupäev kohe saabumas

    Järgmise aasta algusest jõustuv kauaoodatud investeerimiskonto süsteem vajab veel aega, et ladusalt käima joosta, samuti pole oodatav maksusoodustus investorite horde pankade uste taha ajanud.

    LHV investeerimispanganduse ja analüüsi juht Erki Kert  märkis, et segadust nad investorite leerist ei ole kohanud. SEB investeerimissuuna äriarendusjuht Kaur Elviste sõnul on küsimusi uue süsteemi kohta esitanud pigem nö edasijõudnud investorid, kes mõtlevad, kas uuest aastast loobuda läbi osaühingu investeerimisest või mitte. „Tavainimese jaoks on seaduse tekst kahtlemata keeruline, palju küsimusi tekitab finantsvara definitsioon - kliendid ei mõista, mida nende portfellis loetakse finantsvaraks ja mida mitte,“ rääkis Elviste.
    „Kliendid on küsinud mis ja kuidas on muutumas, kuid erakordselt suurt huvi me pole täheldanud. Üldine arusaam on, et uus süsteem annab võimaluse tulumaksu maksmise kohustust edasi lükata, ühtlustades mõnevõrra füüsiliste ja juriidiliste isikute vahelist maksustamise erinevust ja annab võimaluse liikuda erinevate väärtpaberite vahel,“ ütles Swedbanki eraisikute arveldus- ja investeerimistoodete valdkonnajuht Ivar Raav.
    Investoril vaja eraldi kontot
    Esimest korda puutuvad investorid seadusemuudatuse mõjudega otseselt kokku 2012. aasta esimesel poolel, mil tuleb esitada 2011. aasta tuludeklaratsioon ning kus tuleb märkida, kas otsustati investeerimiskonto süsteemiga liituda ning deklareerida ka nimetatud kontol toimunud rahakanded, sõnas Erki Kert. „Investoritel on kasulik oma investeeringud kokku koondada ühele või mitmele kontole, kus ei toimu investeerimisega mitteseotud tehinguid ja rahakandeid. Kuigi investeerimiskontona võib kasutada ka tavalist, igapäevasteks arveldusteks kasutatavat rahakontot, võib raporteerimine ja konto seisu jälgimine sellisel viisil liialt aeganõudvaks ja keerukaks kujuneda,“ ütles Kert.
    „Vastasel juhul tuleb deklareerida kõik kontole tehtavad sisse- ja väljamaksed. Näiteks töötasu oleks sellisel juhul sissetulek ja leiva ostmine väljamakse ning need tuleks deklareerida. Investeerimiskontot kasutama hakates tuleb maksuametit teavitada investeerimiskonto  olemasolust ja neid võib olla mitmeid,“ ütles Raav.
    Juhul kui tänane investor kasutab investeerimiseks juba spetsiaalselt selleks loodud ettevõtet, ei ole sisuliselt vaja täiendavaid samme astuda ning võib jätkata investeerimist nimetatud ettevõtte alt.
    Raav lisas, et kui klient on investeerimiseks avanud varem väärtpaberikonto ja soovib alates 01.01.2011 hakata kasutama investeerimiskonto süsteemi, siis on tal vajadusel võimalik alates jaanuarist avada pangakontoris uus arvelduskonto, mida hakkab kasutama investeerimiskontona ning muuta see konto ka väärtpaberikonto teenindavaks kontoks. „Investeerimiskonto on lisavõimalus, mitte kohustus ja selle kasutamist tasub kaaluda eelkõige aktiivsetel eraisikutest investoritel,“ ütles Raav.
    Olulised on rahakonto liikumised
    Kaur Elviste sõnul tasub aktiivselt väärtpaberitega tegeleval erainvestoril mõelda investeerimiskonto  süsteemi  peale juhul, kui ta plaanib väärtpaberite müügist saadavat summat edasi paigutada väärtpaberitesse ja kindlasti ka juhul, kui ta ei realiseeri oma portfelli korraga. Mõlemal juhul on võimalik tulumaksukohustust edasi lükata. „Kahtlemata on uus süsteem algselt harjumatu ja tekitab segadust seetõttu, et vastupidiselt praegu kehtivale maksusüsteemile pole tähtis väärtpaberitehingute info, vaid hoopis väärtpaberi arveldustega seotud rahakonto liikumised. Samuti pole investoril kohustust oma finantsvara 2011. aasta alguses ümber tõsta - tegeliku otsuse 2011. aasta alguses portfellis olevate väärtpaberite osas teeb investor 2012. aasta alguses täidetavas 2011. aasta tuludeklaratsioonis. Seejuures tasub tähele panna, et nende väärtpaberite osas, mida müüakse 2011. aasta jooksul peab otsuse langetama müügihetkel,“ selgitas Elviste. Nimelt peab tulumaksukohustuse edasi lükkamiseks väärtpaberite müügist saadava summa kandma investeerimiskontole. Samuti tuleb maksusoodustuse kasutamiseks soetada väärtpaberid investeerimiskontol oleva raha eest.  
    Millal müüa – selles on küsimus
    Elviste sõnul investeerimiskonto pärast investeerimise alustamisega ootama ei pea. Pigem tasub mõelda väärtpaberite müügil, kas seda teha sel või järgmisel aastal. „Järgmisele aastale tasub tehing lükata juhul, kui pole oodata konkreetse väärtpaberi hinna kukkumist ja soovitakse müügist saadud summa paigutada uude väärtpaberisse. Investeerimise alustamisega ei pea ootama, kuna ka olemasolevad väärtpabereid saab näidata investeerimiskonto osana. Selleks peab investor 2012. aasta alguses täidetavas 2011. aasta tuludeklaratsioonis kandma need väärtpaberid investeerimiskontole - näitama deklaratsiooni nende väärtpaberite soetusmaksumust investeerimiskonto sissemaksena,“ selgitas Elviste. 
    Seaduse positiivne mõju tuleb hiljem
    Seadusemuudatuse puhul rõhutati, et taoline maksusoodustus teeb investorid aktiivsemaks, kas pankurid on täheldanud selle positiivset mõju juba praegu?
    „Pigem mitte. Tõenäoliselt antud muudatus iseenesest investorite aktiivsust kohe uuest aastast ei kasvata. Nagu iga uue asjaga, vajab ka uus süsteem harjumist ja sellest arusaamist. Seega on tore, et selline muudatus tehti, kuid kindlasti ei muuda see laiade investoritemasside käitumist üleöö,“ sõnas Elviste.
    Kert ütles, et uusi aktiivseid investoreid lisandub neile iga päev ning seega on väga raske öelda, kas uute investeerimishuviliste liitumise taga on seadusemuudatused või isiklik investeerimishuvi. „Üleliia suurt tähendust ma selles kontekstis seadusemuudatusele siiski ei omistaks. Näeme seadusemuudatusel pigem pikaajalist investeerimist soodustavat mõju, mille avaldumine saab olema järkjärguline. Aktiivsemad investorid on tänaseks juba niigi oma investeerimistegevuse vastavaotstarbeliste ettevõtete alla suunanud ning nautinud reinvesteeritava tulu maksuvabastust,“ selgitas Kert.
    Abi tuludeklaratsiooni täitmisel
    Kerti sõnul tähendab LHV Panga jaoks seadusemuudatuse jõustumine eelkõige teavitustöö tegemist ning vastava raporteerimissüsteemi väljaarendamist, et ka tulevikus investorite jaoks tulude raporteerimine võimalikult lihtsana hoida. Ka Swedbank panustab teavitustööle läbi muudatustest internetipanga ning kliendikirjade kaudu.
    Elviste tõi välja, et riigi poolt pangale seatud  lisakohustused on seotud teenitud tulult tulumaksu maha arvestamisega. „Väljaspool investeerimiskontot peame maksustatavalt intressilt tulumaksu maha arvestama, samas investeerimiskonto puhul me seda teha ei tohi. Nende arendustega peame suutma eurotööde kõrvalt 2011. aasta alguseks valmis saada. Samas kindlasti vajavad kliendid abi 2012. aasta alguses tuludeklaratsiooni täitmisel, kuidas ja kui palju me neid aidata saame, sõltub seadusandaja poolt paika pandavatest konkreetsetest reeglitest. Hetkel on kogu investeerimiskontoga seotud deklareerimise kohustus jäetud investori enda kanda, pank saab abistada ainult vajalike andmetega,“ ütles Elviste.
    Kommentaar
    Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna nõunik Elo Haugas 
    Oleme pankade ja kindlustusandjatega tihedalt suhelnud nii eelnõu väljatöötamise faasis kui ka arutanud erinevaid rakenduslikke küsimusi pärast seaduse vastuvõtmist ja tagasiside on olnud üldiselt positiivne. Küsimusi on olnud erinevaid – peamiselt maksutehnilisi, mida esitavad peamiselt pangad ja kindlustusseltsid, et paremini oma kliendile muudatusi selgitada. Rahandusministeeriumi poolt on olemas eelnõu seletuskiri, samuti loodame sügise jooksul saada valmis uut süsteemi tutvustava juhendi, mis lisaks üldistele põhimõtetele sisaldab ka näiteid maksukohustuse arvutamise kohta ja vastuseid seni meieni jõudnud küsimustele.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.