• Jaga lugu:

  Kadri Simson: monopolide vastane seadus tõstab vee hinda

  Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul võib täna jõustunud nn monopolide vastane seadus Eesti väiksematele asulatele tähendada veehinna tõusu.

  Simsoni sõnul on kommunaalarvete kasvu põhjustanud eelkõige toasooja käibemaksu tõus 5-lt 20-le protsendile ning aktsiisitõusud. "Tarbijaid aitaks kõige enam toasooja käibemaksu ja aktsiiside alandamine," märkis ta.
  Praegune seadus raskendab Simsoni hinnangul oluliselt väikeste vee-ettevõtete olukorda ning seeläbi kannatab eeskätt tarbija, kellele vee hind tõuseb. "Monopolidevastase seaduse maksab kinni väikelinlane," lausus ta.
  "Hinnatõusu surve on põhjustatud ka asjaolust, et seni sai omavalitsus sotsiaalsetel kaalutlustel leevendada tarbijatele vee- ja kanalisatsioonivõrgu ülalpidamiskulusid ja investeeringuid. Kuid monopolide seadus nõuab tulevasteks investeeringuteks vajaliku raha kogumist otse veearvete abil ning omavalitsustel kaob võimalus pidurdada veehinna tõusu," märkis Simson.
  Uus seadus võtab omavalitsustelt õiguse pidurdada veehinna tõusu. "Kui varem kehtestas vee hinna kohalik omavalitsus, siis nüüd on konkurentsiamet kohustatud uue hinna kooskõlastama juhul, kui veefirma suudab põhjendada, et taotletud hind sisaldab seaduses ettenähtud põhjendatud kulusid ja põhjendatud tulukust," tõi Simson näite.
  "Seaduse autorid asetavad suured lootused hindade kontrolli alla saamisel konkurentsiametile, kuid konkurentsiamet pole salarelv, mis hindu alandab," sõnas Simson. "Ka elektrihinda kooskõlastab konkurentsiamet, kuid sellest hoolimata on elektrihind tarbija jaoks aina kasvanud," kinnitas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Raadiohitid: investori kallis viga ja verelaskmine Hiinas
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Nutikas andmete kasutamine avab uued võimalused
Igapäevaselt koguneb üha rohkem andmeid ning nendest on saanud üks väärtuslikumaid ressursse. Andmete kasutusvõimalused järjest laienevad ning üheks suunaks on kindlasti inimeste liikuvusmustrite analüüsimine ning selliste andmete tark kasutamine.
Igapäevaselt koguneb üha rohkem andmeid ning nendest on saanud üks väärtuslikumaid ressursse. Andmete kasutusvõimalused järjest laienevad ning üheks suunaks on kindlasti inimeste liikuvusmustrite analüüsimine ning selliste andmete tark kasutamine.