• Jaga lugu:

  Ansip heidab Partsile ette toetuse tõstmist

  Ansip pidas eile valitsuse pressikonverentsil umbes pooletunnise kõne, süüdistades majandusminister Juhan Partsi selle aasta alguses taastuvenergia toetuste kahekordistamises.
  Ansip rõhutas korduvalt, et Parts unustagu oma eelnõu energiatoetuste vähendamisest parem heaga ära. "Mis meil ette pandi? 400 GWh aastas on liiga vähe. Tuleb suurendada toetatava taastuvenergia tootmise mahtu 600 GWh aastas. Noh, valitsuses me ei arutanud teemat. Usaldasime ministeeriumi, kes ettepaneku tegi," meenutas peaminister.
  "Ilma igasuguse analüüsita otsustasime tänavu 1. veebruarist suurendada taastuvenergia toetuste mahtu 50%. Ja nüüd järsku ütleme, et oi, sai palju! Võtaks tagasi! Kui oleks ainult, et võtaks tagasi, oleks see minu meelest veel kuidagi teostatav."
  IRL ja Reformierakond on juba mõnda aega piike murdnud taastuvenergia toetuste võimaliku koomaletõmbamise üle. Kahe erakonna tülile valab õli tulle sel nädalal Äripäevani jõudnud memo, mis põrmustab majandusministeeriumi ja konkurentsiameti taastuvenergia toetuste alandamise vajaduse analüüsid.
  25. oktoobri kuupäeva kandev memo on strateegiabüroos pealkirjastatud kui "Taastuvelektri toetusskeem". Tuuleenergia toetamist analüüsinud memo oli nii hästi hoitud saladus, et veel nädal aega hiljem ei teadnud selle olemasolust isegi mitte majandusminister Juhan Parts.
  Strateegiabüroo koostas analüüsi eelkõige peaminister Andrus Ansipile, kes peaks sellest lähtuvalt kujundama enda seisukoha ajaks, kui majandusminister tuleb valitsusse taastuvenergia toetuste kärpe eelnõuga. Samas sarnanevad memos esitatud seisukohad äravahetamiseni Reformierakonna juba varem väljaöelduga, et taastuvenergia toetusi ei peaks ülepeakaela enne valimisi vähendama.
  Parts luges tema valdkonna käiva Ansipi memo läbi üleeile õhtul. Ta reageeris kohe. "See meenutab mulle olukorda, kui Ostap Bender saabus mingisse Vene külla ja kukkus õpetama kõigi tööde tegemist," kommenteeris Parts mürgiselt.
  Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots märgib, et demokraatlikus riigis käib avalik arutelu energeetika toetuste üle. "Samas ei piisa vaid tuuleenergia vaatlusest, analüüsida tuleks kõiki alternatiive: puitu, tuumaenergiat," märkis Ots.
  Peaministri nõunik Kalev Kukk on valitsusjuhile koostatud memo lugenud. Ta ei soovi seda sisuliselt kommenteerida. "See aitab peaministril kahtlemata seisukohta kujundada, kuid ma ei tähtsustaks seda ka üle. Konkurentsiameti ja riigikantselei strateegiabüroo ülesanded on erinevad," märkis Kukk.
  Riigikantselei strateegiabüroo direktor Keit Kasemets ütles, et taastuvelektri memo koostamise initsiatiiv tuli strateegiabüroost. Ta ei taha nõustuda kahtlusega, et memos esitatud seisukohad kinnistavad justkui Reformierakonna juba varem väljaöeldut.
  "Oleme proovinud sõltumatult asja ajada. Meil on olemas vajalik kompetents, samuti pidasime nõu ekspertidega. Oma arvamuste kujundamisel me ei lähtu ühegi erakonna poliitilistest seisukohtadest," väitis Kasemets.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Maailma suurima puuviljafirma taastulemine börsile läks lörri
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Soome sai täna kirja 765 koroonanakatumist
Meie naaberriigis Soomes tuvastati täna 765 koroonanakatumist, nakkus levib kiiresti aktiivsete noorte seas, kelle osakaal kasvab ka haiglapatsientide seas.
Meie naaberriigis Soomes tuvastati täna 765 koroonanakatumist, nakkus levib kiiresti aktiivsete noorte seas, kelle osakaal kasvab ka haiglapatsientide seas.