Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Riia Piim võeti eestlastelt rahata

    Enamuses Swedbankile, panga kuldklientidele ja Gild Arbitrage fondile kuulunud osaluse Riia piimakombinaadis võttis novembris üle USA investeerimisfirma. Raha 150–250 miljoni kroonise väärtusega osaluse eest eestlastele aga ei laekunud.

    Põhjus, miks eestlased oma investeeringust ilma jäeti, peitub selles, et nimeliselt nende omanduses olnud aktsiad olid tegelikult koormatud pandiga USA erakapitalifondi Darby Overseas Investments kasuks. Darby lihtsalt võttis need käest ära.
    See tekitab üksjagu küsimusi. Miks Swedbank, kelle hooldada oli tema enda ja panga kuldklientide osalus kasumlikult töötavas firmas, andis selle lihtsalt tasuta ära? Kas nad olid piimatehase aktsiate pandist eelnevalt teadlikud? Miks pank üritas selgituste andmist vältida? Kas pank korvab klientidele kahju? Kes vastutab?
    Kombinaadi peal oli mitmekordne võlg
    Varem kuulus ameeriklastele Karumsi kaubamärki omavast Riia pii­matehasest SIA Rigas Pien­saimnieks viiendik. Kuni möödunud sügiseni kuulus 80% ettevõttest Indrek Rahumaa Alta Capitali gruppi kuuluvale ASile Alta Foods, kelle pankrotimenetlus praegu käib.
    Swedbanki fondidele ja panga kuldklientidele läks enamus Riia piimatehasest vahetult enne Alta maksevõimetuse väljakuulutamist. Lisaks neile sai suure osaluse ka Gild.
    Enne pankroti taotlemist proovis Alta Foods oma kohustusi ümber kujundada ja otsis selleks võimalusi vara realiseerimise või üleandmise kaudu. Suurimaks võlgnevuseks oli 18,4 miljoni euro (293 miljonit krooni) eest võlakirju, millest enamust omasid Swedbanki fondid ja panga suuremad eraisikutest kliendid, kelle portfellide eest hoolitses pank ise.
    Rahumaa: pank oli pandist teadlik
    Võlakirjade ja lisaks Gildi ees olnud 1,7 miljoni euro (26,6 miljonit krooni) suuruse võla katteks andis Alta koos võlakirjadele antud teiste tagatistega ära osaluse ka Riia piimatööstuses. Aktsiad kanti spetsiaalselt nende hoidmiseks loodud aktsiaseltsi RPS Holding.  
    “Aktsiate ülekandmine võlakirjainvestorile oli kokkulepe panga ja Alta Foodsi vahel, mis oli osa esialgsest suuremast restruktureerimise kokkuleppest, mis lõpuks kahjuks ei realiseerunud,” selgitab nüüdseks osalt likvideeritud, osalt pankrotistunud Alta gruppi juhtinud Rahumaa e-kirja teel.
    Ta lisab, et oli panka kõigist varaga seotud asjaoludest informeerinud. “Loomulikult oli pank kõigist tehingutest ja pantidest teadlik, see register on ka avalik,” kinnitab ta. 
    Miks aga olid need aktsiad panditud? Sellele seisab vastus Rigas Piensaimnieksi enda majandusaasta aruandes. Nimelt andis investeerimishiid Darby enda gruppi kuuluva Luksemburgi ettevõtte Blando Investments kaudu Riia piimatehasele 2006. aastal 13protsendilise intressiga 8 miljonit eurot (125,1 miljonit krooni) allutatud laenu. “Raha finantseeris ostutehingut üleeelmistelt omanikelt. Alta Foods Holding omandas juba Darbyle panditud aktsiad,” sõnab Rahumaa.
    See tähendab, et Alta sai aktsiad laenuks ja võttis kohustuse võlg tasuda. Kuna praeguseks üle 10 miljoni euro (156,4 miljonit krooni) kasvanud võlga tagasi makstud ei ole, otsustas Darby aktsiad lihtsalt enda omandusse võtta.
    Vichmann: olen osaluse maha kandud
    Swedbanki ja selle võtmeklientide kõrval omas osalust Alta võlakirjades ja hiljem Riia piimatööstuses ka suurettevõtja Marcel Vichmann, kes ostis Alta võlakirju mullu augustis.
    “Mina olen selle osaluse enda jaoks maha kandnud,” räägib ta. Vichmann küll kinnitab, et on teadlik aktsiate nn konfiskeerimisest, kuid ametlikult keegi talle midagi teatanud ei ole. “Teen järelduse, et isikud, kelle juhtida ja korraldada oli RPS Holdingu tegevus, on olnud kas saamatud või siis motiveeritud 80protsendilisest osalusest mitte midagi vastu saamata loobuma,“ nendib ta.
    “Ju oli sellist tehingut Swedbankile mingil põhjusel vaja,” ütleb Vichmann ja lisab, et ilmselt peaks selgitusi küsima asjaosalistelt endilt.
    Asjaosalised selgitustega kitsid
    Swedbank osaluse käest andmist alguses kommenteerida ei soovinud. Kui nad saavad aru, et lugu ikkagi ilmub, siis annavad lõpuks pressiesindaja vahendusel teada, et “otsest kahju kliendile tekkinud ei ole ja lahenduse otsimine käib.”Gildi fondide juht Tõnu Pekk ei taha samuti öelda, mis toimub.
    Ka osaluse uue omaniku Darby Overseas Investmentsi poolt ei tule vastust. “Kahjuks ei ole me sellises positsioonis, et teie küsimusi kommenteerida,” annab lühikese tagasiside saadetud e-kirjale Darby Kesk-Euroopa piirkonna juht Nicholas Kabcenell. Kabcenell määrati 2006. aastal ka Riia piimatehasele laenu andnud Luksemburgi ettevõtte Blando Investments juhatuse liikme positsioonile.
    Riia piimakombinaadi juht Neeme Jõgi sõnab samuti, et ei saa aktsiate üleminekut kommenteerida.
    Kronoloogia
    Karumsitootja käis käest kätte
    * Enamusosaluse Läti nelja suurema piimatootja hulka kuuluvas Riia piimakombinaadis (RPS) omandas Alta Foods 2007. a aprillis.* Aktsiad olid juba soetamise hetkel panditud USA erakapitalifondile Darby Overseas Investments.* Alta Foodsile kuulus kuni 2009. aasta oktoobrini 80,07% ettevõtte aktsiatest.* Alta Foods ei suutnud tasuda intressi ega lunastada enda poolt emiteeritud võlakirju summas 18,1 miljonit eurot (283,5 miljonit krooni).* Osalus RPSis liikus ettevõttele RPS Holding, mille aktsionärideks on endised Alta Foodsi võlakirjaomanikud.* Tänavu märtsis kuulutas kohus välja Alta Foodsi pankroti.* Pankrotihaldur Andres Tootsman esitas kohtule RPS aktsiate tagasivõitmise hagi ja kohus arestis hagi tagamiseks novembris RPS Holdingule kuuluvad RPSi aktsiad. * Sellest hoolimata liikus osalus novembri lõpus Darby Overseas Investmentsile, kes sai ettevõtte ainuomanikuks. Varem kuulus Darbyle 19,93% ettevõttest.
    150 miljonit krooni võis olla Riia Piimakombinaadi 80% kontrollpaki väärtus, kui arvestada, et Leedu börsil noteeritud piima- ja juustutootja Rokiskio Suris kaupleb 2009. aasta aruande põhjal hetkel Vilniuse börsil 1,3 P/B (raamatupidamisväärtuse) ja 0,4 P/S (hind/müüki) väärtuse juures. Samas on piimakombinaat sel aastal saavutanud 2008-2009. aasta keskmise kasumlikkuse ning 1,5 miljoni latise puhaskasumi (33 miljoni krooni), mistõttu võis tehingu hind küündida ka ajalehe Biznes & Baltija poolt pakutud 16 miljoni latini (352 miljoni kroonini). Sellist hinnangut peab Äripäev siiski kõrge võlakoorma tõttu pigem väga heaks stsenaariumiks.
    Darby Overseas Investments
    * Kuulub USA investeerimisfondide gruppi Franklin Templeton Investments, mille investeeringute väärtus on tänavuse aasta seisuga üle 644 miljardi dollari.
    * Darby Overseas Investments on grupi haru, mis investeerib arenevatele turgudele.
    * Rigas Piensaimnieksi kõrval võib nende nimistust juba realiseeritud investeeringute alt leida ka teise ettevõtte, mis varem oli seotud Altaga – Poola kommitootja Mieszko.
    * Kesk- ja Ida-Euroopas on nad investeerinud 17 ettevõttesse Lätis, Bulgaarias, Poolas, Tšehhis, Serbias, Ungaris jm.
    Ka sektorid on erinevad: energeetika, telekommunikatsioon, meditsiiniteenused jne.
    * Rigas Piensaimnieks on investeeringuna kirjas nende Darby Converging Europe Mezzanine nime kandvas fondis. Fond on investeerinud 13 ettevõttesse.
    * Fondi tegevjuht on Nicholas Kabcenell.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taastuvelektri toodang näitas aasta alguses kasvu
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.