Sirje Rank • 17. detsember 2010 kell 13:00

Rootsi tuumaenergia võimsuste kasutamiselt maailma kehvemaid

Ükski teine riik Euroopas ei tooda oma tuumareaktoritest nii vähe elektrit kui Rootsi – maailma mastaabis on installeeritud tootmisvõimsuse rakendamiselt veel kehvemad vaid India ja Jaapan, selgub ÜRO aatomienergiaorganisatsiooni IAEA statistikast, kirjutab Rootsi päevaleht Dagens Nyheter.

2009. aastal kasutasid Rootsi 10 tuumareaktorit tootmisvõimsusi vaid 63% ulatuses. Samal ajal kasutas Soome oma tootmisvõimsusi 95% ulatuses, olles sellega maailmas esirinnas.

Vattenfalli tuumaenergia direktor Peter Gango põhjendab Rootsi kehva näitajat riigi varasema plaaniga tuumaenergeetikast aastaks 2010 loobuda. „Oleksime töötanud teisiti, kui Rootsil poleks olnud sihti tuumaenergeetikast loobuda,“ ütles Gango.

Reaktorid on olnud tööst väljas hoolduse ja ümberehituse tõttu, et elektritootmist suurendada.

Hetkel kuum