• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  USA veebileht: Silmetit ootab särav tulevik

  Eestit võiks ühena vähestest haruldaste muldmetallide tootjatest maailmas oodata särav tulevik, kirjutab USA veebileht Marketplace.

  Sillamäel asuv Silmet toodab praegu 2-3 protsenti maailmas kaevandatavatest muldmetallidest ehk siis umbes 3000 tonni aastas. Silmeti tegevjuht David O’Brock-Kaljuvee leiab, et seda võiks olla rohkem, kuna nõudlus on tugevasti kasvanud.
  Kuna Hiina on vähendanud haruldaste muldmetallide eksporti, on nende hinnad maailmaturul kõvasti tõusnud. Nii näiteks on Silmetis kaevandatava neodüümiumi – mida kasutatakse näiteks mobiiltelefonides – hind tõusnud viimase aastaga 15 dollarilt kilo kohta 85 dollarile.
  O'Brock-Kaljuvee sõnul on siiski üks probleem: toormaterjal, mida ei suudeta kaevandada nii palju nagu turg nõuab. Samas avatakse USAs uusi kaevandusi, mis on peagi valmis üha kasvavat nõudlust rahuldama.
  Marketplace on USA ühe suurima raadiojaamade operaatori, mittetulundusliku meediafirma American Public Media veebileht.
  Ekspeaminister Tiit Vähi suurendas mõne nädala eest oma osalust Silmetis seniselt 40 protsendilt 90 protsendile, ostes välja Vene äripartnerid. Loe siit.
  Autor: Katri Soe-Surén
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Hirm kalli jõuluprae ees on pigem vaataja silmades
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.