Sirje Rank • 2. veebruar 2011 kell 4:20

Merkel tahaks ettevõtete maksud ühtlustada

Kaua kõhelnud Saksamaa kantsler Angela Merkel on euro kriisis lõpuks otsustavalt ohjad haaranud ning tahab reedel Brüsselis erakorralisele tippkohtumisele kogunevate ELi liidritega arutada ka euroala riikide tihedamat majandusalast koostööd – päevakorra põhiteemadeks on energeetika ja innovatsioon.

Lõunalauas tahab Merkel aga tutvustada oma nn konkurentsivõime kava, mis visandab euroala riikidele ülejäänud liidust tihedamat koostööd ja näeb ette poliitikate ühtlustamise ka sellistes küsimustes nagu ettevõtete maksustamine ja pensioniõiguslik iga.

Nädal tagasi arutas Merkel plaani Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barrosoga. Merkeli lähim liitlane siin on Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy.Eesmärk on euroala tihedamalt kokku lõimida, et kindlustada ühisraha stabiilsus. Üksi liikmesriikide eelarveplaanide ülevaatamisest, mis sellest aastast toimuma hakkas, ei piisa.

Juba 12 kuu perspektiivis tahaks Merkel näha pensioniõigusliku ea kohandamist vastavaks demograafilistele trendidele ning eelarvedistsipliini kindlustamist rangete reeglitega nagu Saksamaal, kus konstitutsiooni viidud muudatus nõuab aastaks 2016 strukturaalse defitsiidi kaotamist, kirjutas ajakiri Der Spiegel.

Samas ajaraamis tuleks vastastikku tunnustada haridus- ja kutsedokumente ning juurutada ühised alused ettevõtete maksustamiseks. Maksudumpingule, ehk investorite meelitamisele kunstlikult madalate maksudega, kohta ei ole. Eriti palju kriitikanooli on saanud Iirimaa 12,5%-ne tulumaks.

Vastupanu Merkeli plaanile tuleb äge, prognoosis Der Spiegel, kuid kantsleril on tugev trumpkaart. Ilma Saksamaata ei saa tugevdada euroala 440 mld euro suurust kriisifondi, kust järgmise riigina võib abi vajada Portugal.

Eesti seisukoht on olnud äraootav – toetust võiks leida maksubaasi või kaudsete maksude ühtlustamise mõte. Esialgu täpsemaid detailid alles puuduvad.

Hetkel kuum