Anne Oja • 2. veebruar 2011 kell 16:35

Sõerd: mõistlike maksuettepanekutega võib nõustuda

Endine rahandusminister ja praegune Tallink hotelli juht Aivar Sõerd ütles, et Angela Merkeli maksuettepanekutega võib nõustuda, kui need puudutavad juba 2008. aastast kavas olnud maksubaasi ühtlustamist, kuid jätaks liikmeriikide maksumäärad nende endi otsustada ning ettevõtetele valikuvabaduse.

"See on Euroopa Komisjoni pakutud ühtne konsolideeritud maksubaasi idee. Selle kohta on Eestigi positsioone kirjutanud, kui valitsuses olin," rääkis Sõerd. "Algselt pidi see valmis saama 2008, kuid on pidevalt edasi lükatud."

Sõerdi kinnitusel lihtsustab ühtne konsolideeritud maksubaas rahvusvaheliselt tegutsevate ettevõtete elu, aidates neil lihtsamini makse arvestada ning tasuda.

Teise variandina võib Sõerdi sõnul reedel aga jutuks tulla ettevõtete tulumaksustamise täielik ühtlustamine. "Saksamaa initsiatiiv pole siin kindlasti esmakordne. Prantsusmaa on neid varem toetanud, Iirimaa ja Malta olnud täielikult vastu. Teistel riikidel pole olnud nii kindlat seisukohta," lisas Sõerd, kuid märkis, et Eesti praegune unikaalne ettevõtete tulumaksusüsteem on unikaalne ja ettevõtetele kasu toonud.

"Ma ei usu, et Eesti seda (ettevõtete tulumaksustamise täielikku ühtlustamist - toim) toetaks," ütles Sõerd.

Sõerd märkis samas, et praegustest uudistest kahjuks ei selgu, millised maksuküsimused reedel arutusele tulevad.

Hetkel kuum