9. veebruar 2011 kell 10:20

Saksa eksport sihib triljoni euro piiri

Saksa eksport kasvas aastal 2010 rekordilised 18,5 protsenti, mis on suurim tõus viimase veerandsajandi jooksul.

Eksport kasvas tänu tugevale nõudlusele Hiinast ja teistelt tõusvatelt turgudelt 18,5 protsenti ehk siis 952 miljardile eurole. Viimati kasvas eksport sama tugevasti aastal 1974. „Saksa majandus toibus kriisist kiiremini kui teised riigid ja on nüüd peaaegu, et täies õies,“ ütles majandusminister Rainer Brüderle.

Eksport väljapoole Euroopa Liitu kasvas 26 protsenti, samas kui eksport võlakriisist räsitud euroriikidesse kasvas vaid 12,7 protsenti.

Selle aasta ekspordi kasvuks ennustatakse veel vaid 7 protsenti, kuna mitmetes riikides saavad läbi riiklikud konjunktuuriprogrammid ja võlakriis vähendab veelgi nõudlust paljudes euroriikides. Nõudluse kasvu jätku ennustatakse Aasias, aga ka USA nõudlus võib kasvada.

Import kasvas 2010. aastal 20 protsenti 798 miljardile eurole. Seega oli väliskaubandusbilansi ülejääk 154 miljardit eurot.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum