Pillesaar: liigne rahulolu pidurdab kasvu

Katariina Krjutškova 23. veebruar 2011, 11:40

Eurobaromeetri avalikustatud uuringu järgi on 72 protsenti eestlastest oma eluga rahul, kuid ettevõtja Jaan Pillesaari sõnul näitab see, et Eesti on jõudnud mugavustsooni, mis võib majanduskasvule pidurdavalt mõjuda.

„See näitab, et asjad on hästi ja Eesti on mugav riik, kus tegelikult on täitsa hea elada. Majanduskasvu mõttes see positiivne uudis pole, sest kui kõik inimesed on mugavustsoonis, on majanduskasv madal. Majanduskasv on kiire riikides, kus enamus inimesi ei ole mugavustsoonis ja peavad tegema palju tööd, et sinna jõuda,“ ütles Pillesaar.

Tema hinnangul on eestlaste rahulolu näitaja nii suur, sest Eesti riik on viimaseid aastaid kõvasti panustanud sotsiaalpoliitikasse, näiteks pensionite suurendamisega. 

Pillesaar ütleb, et ettevõtjana ei saa ta kunagi mugavustsooni jääda. „Tegelikult pole ma endaga kunagi rahul,“ ütleb ta. Tema sõnul tuleb alati püüda paremini ja kaugemale.

Teisalt näitas uuring, et Euroopa Liidu keskmine rahulolu protsent on 78, mis on veidi suurem Eesti omast. „Ega Euroopa Liit siia mugavustsooni jääda ei saa, sest elatakse üle oma võimete. Töö tegemine on tagaplaanil ja puhkamine esiplaanil. Sedasi Aasia riikidega väga kaua ei konkureeri. Teatud hetkel peavad Euroopa riigid oma valitsussektori kulusid vähendama, sealhulgas ka pensionit. Nii laialt elada enam selgelt ei saa. Ilus aeg on läbi saanud. See ainult pole veel inimesteni jõudnud,“ ütles Pillesaar.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. February 2011, 11:41
Otsi:

Ava täpsem otsing