Eesti konkurentsiamet jätkab kaardimaksete uurimist

Anne Oja 18. märts 2011, 15:46

Eesti konkurentsiametis on 2008. aasta kevadel meedias välja käidud kaardimaksete uurimine alles pooleli ja see jätkub, ütles Äripäevale Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots.

"Üks analüüs on täna lõpetamisel, mis puudutab pankadevahelisi krediitkaardimakseid ja tasusid," ütles Ots lisades, et analüüs päädib trahvide asemel konkurentsiameti soovitustega, kuidas kaardimaksetasusid alandada.

Ots sõnas, et kaardimaksetasud ja pankadevahelised ülekandetasud on väga keeruline teema ja ta ei taha täna veel tähtaega välja käia, millal konkurentsiamet oma analüüsi lõpetab.

Läti konkurentsiameti pankadele määratud trahvide kohta ei osanud Ots midagi öelda. "See on Lätit puudutav teema, Läti konkurentsiamet menetles seda. Me ei oska kommenteerida, kas seal oli kartellikokkulepe, hinnakokkulepe või mõni kuritarvitus," lausus ta.

Ots lubas, et Eesti konkurentsiamet saadab Läti konkurentsiametile järelpärimise. Kuna see saadetakse ühest ametist teise kirjalikult, võtab ka vastamine aega. "Me ei oska enne midagi öelda, kui oleme sealt saanud inglisekeelse kokkuvõtte," täpsustas Ots.

Juhul, kui konkurentsialane uurimine oleks puudutanud rahvusvahelisi krediitkaardiorganisatsioone nagu Visa ja MasterCard, tegelenuks asjaga Läti konkurentsiameti asemel hoopis Euroopa Komisjon, selgitas Ots.

Konkurentsiameti andmetel ei puuduta Läti pankade vahel sõlmitud kartell Eestit ka seetõttu, et Eestis toimivad kaardimaksed oluliselt teistsugustel alustel. Lätis leppisid pangad kaardimaksete pankadevahelised vahendustasud ühiselt kokku, mis on ajalooliselt olnud ka maailmas enimlevinud korraldus. Seda on menetlenud paljud konkurentsiametkonnad eesotsas Euroopa Komisjoniga.

Eestis sellist mitmepoolselt kokku lepitud vahendustasu ei eksisteeri, mistõttu ei eksisteeri konkurentsiameti kinnitusel ka sellist kartelli. Lätis ei olnud seejuures tegemist salajase kartelliga. Vahendustasud on paljudes riikides, sh Lätis, olnud ajalooliselt täiesti avalikud ühised kokkulepped.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. March 2011, 16:03

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing