Eesti muutis 2008 kaardimaksesüsteemi

Anne Oja 19. märts 2011, 09:00

Eesti kommertspangad läksid praegusele kaardimaksete vahendustasude süsteemile üle alles 2008. aastal, enne seda kasutati siingi mitmepoolselt kokkulepitud vahendustasusid, mille eest Läti pangad tänavu märtsis 5,5 miljonit latti konkurentsiametilt trahvi said. 

Äripäeva küsimustele vastab Sampo Panga kaardivaldkonna juht Ainar Nurk.

Kas sellised pankadevahelisteks ülekandetasudeks, millest Lätis krediitkaardimaksete ja sularahaautomaatide kasutustasud sõltusid, tehakse kokkulepped iga riigi tasandil eraldi, emafirmade tasandil või dikteerivad kokkulepped rahvusvahelised kaardiorganisatsioonid nagu Visa ja MasterCard?

Kokkulepped sõlmitakse pankade vahel iga riigi tasandil eraldi, ilma emaettevõtja ja rahvusvaheliste kaardiorganisatsioonide suunisteta.

Eestis kehtib alates 2008. aasta juunist kahepoolselt kokkulepitud vahendustasude süsteem, mis asendas seni kehtinud mitmepoolselt kokkulepitud vahendustasude süsteemi. See tähendab, et kaks panka lepivad omavahel kokku vahendustasus ilma teisi panku kaasamata.

Eesti konkurentsiamet on samuti alustanud kahel korral krediitkaardi kasutamise tasude uurimist. Kas võib eeldada, et varsti käib ka Eesti Konkurentsiamet välja mingi otsuse koos trahvidega või on need uurimised lõpetatud?

Konkurentsiameti uurimistegevust ja võimalikke otsuseid ei saa turuosaline kommenteerida. Selleks tuleb pöörduda Konkurentsiameti poole.

Kuidas puudutab Läti trahv Eestis tegutsevat Sampo panka?

Danske Bank A/S Eesti filiaal (Sampo Pank) on juriidilise isiku õigusteta Danske Bank A/S-i struktuuriüksus Eestis, mida Danske Bank A/S-i Läti filiaali trahv mitte mingil moel ei puuduta.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. March 2011, 09:01

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing