Sirje Rank • 7. aprill 2011 kell 12:57

Deutsche: Trichet’l tuleb veelgi intresse tõsta

Saksa Deutsche Banki peaökonomist Thomas Mayer kaitseb ajalehes Financial Times avaldatud arvamusartiklis Euroopa Keskpanga otsust intressimäärasid tõsta ning leiab, et tänane otsus on alles algus.

„Intressimäärade tõstmist poleks saanud enam edasi lükata ning nüüd tuleb seda jätkata,“ kirjutas Mayer.

Mayer märgib, et intressimäärade tõstmist õigustab ühelt poolt Euroopa majanduse kiire toibumine. Juba kasvab see potentsiaalse kasvutempo 1,5-2% piirimail. Inflatsioon on samas kerkinud üle 2% piiri ning riskib sellele tasemele jääda veel ka 2012. aastaks. Mis puudutab majanduses jõude seisvaid võimsusi, siis nende ulatust on raske hinnata ning sellisele kipakale alusele ei saa olulist poliitikaotsust rajada.

Intressitõusu ajastamise kohta kirjutab Mayer, et kriitikute arvates vist intressimäärade rekordmadalal hoidmisel kulusid või riske polegi, välja arvatud see, et inflatsioon võib ajutiselt liiga kiireks minna. Mayer juhib tähelepanu, et madalad intressimäärad mõjutavad oluliselt investeerimisotsuseid. Kui need on liiga madalal, on risk, et odav raha ajab üles vara hinna ning et investeeritakse madala tulususega projektidesse. Kui intressimäärad tõusma hakkavad, riskivad selliste varade hinnad kokku kukkuda ja projektid ei majanda end enam ära. Millist mõju see kogu majandusele võib avaldada, sellest on värske kogemus olemas.

Keskpanga tänane otsus on ühtlasi signaal poliitikutele, et eurost saab stabiilne valuuta alles siis, kui euroala riikide rahandus on korras ja majandused piisavalt paindlikud. Siiani pole mitmetes riikides neid nõudeid täidetud. Reageerides reaalsele inflatsiooniohule, saadab Euroopa Keskpank sõnumi, et kavatseb kinni pidada eelkõige oma mandaadist – tagada hinnastabiilsus - ja mitte liikmesriikide "elu kergemaks" teha.

Hetkel kuum