Unustage börsifirma Skype, elagu Microsofti Skype'i divisjon

Raivo Sormunen 10. mai 2011, 20:05

Microsoft teatas, et on nõus internetikõnede pakkuja Skype Technologies eest maksma 8,5 miljardit dollarit (5,9 miljardit eurot).

Samas ega Skype’i börsiplaani katkemine polegi eriti halb variant, kuna Microsofti pakutud hind oli üsnagi krõbe. Seda kinnitab ka investorite esmane reaktsioon, kes tehnoloogiahiiu aktsia päeva alguses enam kui 2% langusse saatsid ning eBay aktsia üle 4% tõus, kuna interneti oksjonisait peaks 30% Skype’i aktsiate müügi pealt endale 2,55 miljardit dollarit teenima.

Microsofti ajendas tõenäoliselt krõbedat hinda maksma viimasel ajal Skype’i ümber toimunud tihe sebimine. Viimastel nädalate jooksul on käinud sahinad, et Skype’i ostmise või ühise äri tegemise vastu tunnevad lisaks Microsoftile huvi nii Facebook, Google kui Cisco Systems.

Seda, et tegemist on kõrge hinnaga, näitab fakt, et investorid pidasid 2005. aasta septembris Skype’i eest 2,6 miljardit dollarit maksnud eBay-d hulluks ning paljud hingasid kergendanult kui internetioksjonisait neli aastat hiljem lõviosa Skype’i aktsiatest 1,9 miljardi dollari eest riskikapitalistidele edasi müüs.

Kuna Microsoft on siiani suutnud hoiduda kallitest ülevõtmistest, kujuneb Skype’i ost tehnoloogiagigandi 36 aastase ajaloo kalleimaks tehinguks.

Eelmine rekordiliselt kallis diil ulatub Microsoftil 2007. aastasse, mil ta ostis 6 miljardi dollari online reklaamfirma aQuantive. Tehingut on pidanud mitmed praegused ja endised Microsofti tippjuhid ülemakstuks.
Õnneks taganes aga Microsoft kolm aastat tagasi 48 miljardi dollari suurusest Yahoo! ülevõtmisest. Täna maksab otsingumootor börsil poole vähem.

„Skype on fenomenaalne teenus, mida armastavad üle maailma miljonid inimesed. Üheskoos loome me tulevikku reaalajas suhtlemiseks, nii et inimesed saaks kogu maailmas olla lihtsalt ühenduses oma perekonna, sõprade, klientide ja kolleegidega,“ kommenteeris ostutehingut Microsofti juht Steve Ballmer.
Skype ülevõtmisega luuakse Microsoft Skype divisjon, mille juhiks saab Skype’i tegevjuht Tony Bates.  „Microsoft ja Skype jagavad visiooni, et tuua tarkvarainnovatsioon ja tooted meie klientideni. Üheskoos oleme me võimelised kiirendama Skype’i plaane suurendamaks oma globaalset kogukonda ja tutvustamaks kõigile uusi kommunikatsiooni ja koostöö võimalusi,“ märkis Bates.

Microsoft on viimasel ajal hakanud oma elu pärast rohkem muretsema. On hakanud ta ju üha enam tehnoloogiasektori liidripositsiooni Apple’ile loovutama. Kui eelmise aasta kevadel läks Apple Microsoftist mööda turuväärtuse poolest, siis selle aasta esimeses kvartalis jäi juba ka Microsofti kasum Apple’i omale alla.

Mäletatavasti jäi Microsofti eelmine suurtehing alles kolme kuu taha, kui tehnoloogiahiid pani seljad vastakuti Soome mobiiltelefonide tootjaga Nokia, kes paneb oma uutele nutitelefonide peale Microsofti operatsioonisüsteemi Windows.

Tehnoloogiahiid loodab tõenäoliselt, et hetkel veel nullkasumi piirimail kõikuvast Skype’st võib saada suur rahamasin. Ehkki internetikõnede pakkujal on maailmas koguni 663 miljonit kasutajat on Skype’le raha toovaid kliente kõigest 8,8 miljonit. Nendelt teenis Skype eelmisel aastal 860 miljonit dollarit tulu, kuid jäi siiski 7 miljoni dollariga kahjumisse.

Need summad annavad Microsofti käibele juurde vähem kui poolteist protsenti. Samas tuleb arvestada, et Skype’i käive on viimase viie aastaga üles visanud tervelt kaksteist korda. Samas kui Microsoft on sama ajaga kasvatanud käivet “kõigest” 57%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. May 2011, 08:52
Otsi:

Ava täpsem otsing