Sirje Rank • 12. mai 2011 kell 10:14

IMF: euroala kriis võib levida

IMF hoiatas, et Kreekas, Iirimaal ja Portugalis puhkenud võlakriis võib levida ka euroala südamesse.

„Resoluutsed poliitilised sammud on seni riigivõlakirjade ja finantssüsteemi probleemid hoidnud euroala perifeerias, kuid on olemas selge risk, et kriis võib edasi levida euroala südamesse ja sealt arenevasse Euroopasse,“ märkis IMF täna järjekordses ülevaates Euroopa majandusest.

Eelkõige ohustab euroala riikide rahandust piirkonna pangandussüsteemi nõrkus. Ja riikide nõrkus nõrgestab omakorda panku, mille riigivõlakirjade portfelli väärtus väheneb. Seda nõiaringi pole seni suudetud peatada, vahendas Wall Street Journal.

IMF nentis, et ehkki võlakoorma kuhjumisele euroala perifeerias aitas kaasa finantsturgude integreerimine, on vaja veelgi sügavamat integratsiooni, et euroala oma probleemidest üle saaks. Praegu on arengud paljudel juhtudel vastupidises suunas, pangad tõmbuvad oma riikide piiresse tagasi.

IMF prognoosib tuleval aastal Kreeka eelarvedefitsiidi alanemist praeguselt 7,4 protsendilt 6,2%-le SKPst, Iirimaa defitsiidi alanemist 10,8 protsendilt 8,9%-le ja Portugali eelarvedefitsiidi alanemist 5,6 protsendilt 5,5%-le. Pikemas perspektiivis on euroala võlakriisi lahendamise võti majanduskasvu taastumine nimetatud riikides.

„Pikemas perspektiivis on kriisist räsitud riikides kõige määravam tegur SKP kasv, milles lõviosa moodustab väliskaubandusele avatud sektor ning mis vähem tugineb väliskaubandusele suletud sektorile, kapitali liikumisele ning kodumaisele nõudlusele.“

Euroopa Keskpank IMFi hinnangul euroala intressimäärade tõstmisega kiirustama ei peaks.

Hetkel kuum