Kadrin Karner • 18. mai 2011 kell 14:20

Arrak: gümnaasium väljastab kirjaoskamatuid Facebooki tegelasi

Eesti konkurentsivõime suurim probleem on inimressursi halb ettevalmistus ja koolid, mis toodavad vähese kirjaoskusega, matemaatikat kartvaid inimesi, rääkis majandusteadlane Andres Arrak.

„Gümnaasiumid väljastavad kirjaoskamatuid ja matemaatikat pelgavaid Facebooki tegelasi, kelle edasiõppimise eelistused on soome-ugri keeleteadus või semiootika Tartu Ülikoolis,“ märkis Arrak ja lisas: „inseneri- ja IT-erialad on ilmselgelt ebapopulaarsed.“

Arraku sõnul sobivad gümnaasiumi lõpukirjandi teemad lugemuse puudumise tõttu pigem seitsmenda klassi esseedeks kui lõpukirjanditeks. „Seega ei paku Eesti haridussüsteem sobivat tööjõudu ettevõtetele ja see on pikas perspektiivis hukutav,“ selgitas majandusteadlane.

Kuigi IMD täna avaldatud riikide konkurentsivõime edetabel kiitis Eesti valitsuse efektiivsust, leiab Arrak, et seda tuleks tõsta. „Eestis annab avalik sektor tööd 27%-le töötajaskonnast. See on enam vähem Skandinaavia tase,“ märkis ta ja lisas, et probleem seisneb selles, et avaliku sektori tulemus on kehv. Tema sõnul peaks Eesti pürgima väiksema avaliku sektori töötajaskonnaga riigiks nagu näiteks USA, kus avalikus sektoris töötab 15% töötajaskonnast või Jaapan, kus sama protsent on 9.

Muudatused, millest Eestiga peale hakata võiks olla haldusreform ja infrastruktuuri tagamine väljapool suuri linnu. „Siis lakkaks maakondade tühjaks jooksmine,“ lisas Arrak.

IMD edetabelis tõusis taas kõige konkurentsivõimelisemaks riigiks USA. Arrak nimetas tulemust üllatavaks, arvestades riigi võlakoormat.

Hetkel kuum