Sirje Rank • 20. juuni 2011 kell 8:21

Bloomberg: euro on Eesti riskihinnet langetanud

Eesti, mis veel kaks aastat tagasi oli krediidiriski näitajalt Euroopa Liidu riikide seas kolme kõige kehvema hulgas, on euro käibelevõtu järel nüüd kümne parima ehk madalaima riskiga riigi seas, kirjutab agentuur Bloomberg.

Selleks, et kindlustada 10 miljoni dollari suurust summat viieks aastaks maksejõuetuse riski vastu, tuleb Eesti valitsuse võlakirjade puhul maksta 87 000 dollarit. Selle näitajaga on Eesti otse Prantsusmaa kannul ja 25 baaspunkti kaugusel Tšehhist, Austriast ja Suurbritanniast. Poola puhul tuleb kindlustuse eest (CDS) maksta 151 800 dollarit. Kreeka puhul kerkis näitaja läinud reedel rekordilisele 2,025 miljonile dollarile.

„Turud mõistavad ja tunnustavad seda distsipliini, mille järgi need riigid joonduvad,“ ütles Threadneedle Asset Management Ltd haldur Agnes Belaisch. „Nii on Eesti jaoks järgmine sihtmärk Tšehhile või isegi Austriale järele jõuda.“

Läinud aastal, kui Eesti valmistus euroga liituma, oli Eesti eelarve ELi riikide seas ainsana ülejäägiga ning avaliku sektori võlg kõige väiksem. Läti, Leedu ja Poola on teatanud, et võivad euroga liitumist edasi lükata, kuna Kreeka ümber toimuv võib rahaliidu reegleid muuta.

Läti CDSidega kaubeldi 17. juunil 205 baaspunkti tasemel võrreldes 1193 baaspunktiga 2009. aasta märtsis, mil turud pelgasid lati devalveerimist. Leedu CDSid on samuti 205 baaspunkti tasemel. Ida-Euroopa riikidest on praegu kõige kõrgem võlakoorem Ungaril ning seega ka kõige kallim kindlustus võimaliku maksejõuetuse vastu 279,5 baaspunkti tasemel.

Eesti maksejõuetuse riski hindavad turud madalamaks kui Slovakkial ja Sloveenial, mis on teised endise idabloki riigid euroalal. Slovakkia ja Sloveenia võimaliku maksejõuetuse vastu kindlustamise hind oli eile vastavalt 87,5 ja 92 baaspunkti tasemel.

Euroopa Liidu riikide seas on kõige madalama maksejõuetuse riskiga Rootsi, kus 10 miljoni dollari suuruse summa kindlustamine viieks aastaks maksejõuetuse riski vastu maksab 24 100 dollarit. Järgnevad Soome 32 000, Taani 32 400, Holland 33 300 ja Saksamaa 40 300 dollariga.

CDSide hinnad alanevad, kui investorite usaldus kasvab, ning tõusevad, kui usaldus mõõnab.

Hetkel kuum