Kui palju mõjutab Euribor turgu Eestis?

Ingvar Allekand 29. august 2011, 00:00

Euribori tõus praeguse tempoga lähitulevikus veel kinnisvarahindasid mõjutama ei hakka. Pikas perspektiivis aga küll.

Hoolimata sellest, et Euroopa Keskpank augusti alguses intressi alandas, prognoositakse jätkuvalt Euribori kasvu.

Kindlasti mõjutab intressi kasv meie kinnisvaraomanike igapäevaseid kulutusi. Näiteks Tallinnas keskmise suuruse ja hinnaga (ca 55 m2,1017 eur/m2) korterit osta sooviva kliendi igakuine laenumakse suureneb 30aastase eluasemelaenu puhul Euribori 0,5 protsendipunktilise tõusu korral (prognoos 2012. aastaks) ligi 13 euro võrra. Tõus ühe protsendipunkti võrra (prognoos 2013. aastaks) aga tooks kaasa laenumakse suurenemise algsega võrreldes ligi 27 euro võrra. Ehk siis tõus poole protsendipunkti võrra tooks kaasa igakuiste eluasemelaenu maksete ligi kuueprotsendise kasvu.

Hinnad peaks hoopis langema. Kuigi prognoositakse ka palgakasvu ca 5%, siis tõenäoliselt majapidamiste finantskoormus suureneb ka muus osas tänu inflatsioonile. Seda arvestades peaks intressimäära tõusu korral kinnisvara hinnad langema, et kinnisvaraomanike (ja ostuhuviliste) kulutused jääks samale tasemele.

Kinnisvara ostuhuvilisi kliente intressimäära tõus eelnimetatud määral veel oluliselt ei mõjuta, sest Eesti kliendid kipuvad ostuotsuse tegemisel keskenduma pangapoolse finantseeringu saamisele, mitte niivõrd selle tingimustele. Seeläbi Euribori vaikne kasv tehinguaktiivsust oluliselt ei mõjuta.

Pigem toob pankade aktiivsem laenupakkumine koos tööhõive suurenemisega turule uusi ostuhuvilisi, näiteks noored spetsialistid, ning hinnatõus kahandab tasapisi nende klientide hulka, kes tagatisväärtust ületava laenujäägi tõttu varem oma kinnisvara müüa ei saanud. Seni on intressitõusu leevendanud mõnevõrra marginaalide alanemine.

Kui Eesti kinnisvaraturg muutub stabiilsemaks ja "täiskasvanumaks", hakkavad kliendid lisaks energiatarbimisele arvestama ka intressimuutuste võimalikku mõju oma igapäevastele kulutustele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:59
Otsi:

Ava täpsem otsing