Euroopa Keskpank intressimäära ei muutnud

Sirje Rank 08. september 2011, 14:45

Täna euroala intressimäärasid arutanud Euroopa Keskpank jättis enim jälgitud baasintressi määra 1,5% tasemel muutmata.

Otsus oli ootuspärane – kõik agentuuri Bloomberg küsitletud 57 analüütikut prognoosisid sellist tulemust, ehkki üha enam kostab hääli – teiste seas Nouriel Roubini ja nobelist Joseph Stiglitz, et ka Euroopa Keskpank peaks teiste suurte keskpankade eeskujul rahapoliitikat lõdvemaks laskma.

Selle asemel on Euroopa Keskpank tänavu kahel korral – aprillis ja juulis – intressimäärasid tõstnud. Euroopa majanduskasvu tugeva pidurdumise kontekstis on paljud analüütikud nentinud, et see oli viga.

Rahaturud prognoosivad võimalikku intressimäärade alanemist euroalal selle aasta lõpus.

Citigroupi euroala ökonomist Jürgen Michels on aga pigem seda meelt, et euroala majanduskasvu väljavaated ei ole veel sedavõrd sünged, et ajendada keskpanka intressimäärasid langetama.

Euroala SKP kasv aeglustus teises kvartalis küll 0,2%-le esimese kvartali 0,8%ga võrreldes, kuid 2,5% tasemel inflatsioon on jätkuvalt kõrgemal keskpanga sihiks seatud 2% piirist. Michels arvab, et pigem lisab keskpank uusi meetmeid pankade toetamiseks, et neil rahapuudust ei tekiks – näiteks taastades võimaluse keskpangast aastase tähtajaga laenu saada. Või alandab intressi keskpanka „pargitud“ rahalt, et ärgitada panku üksteisele laenama, vahendas agentuur Bloomberg.

Euroopa Keskpank avalikustab täna ka uued SKP ja inflatsiooniprognoosid.

Täna intressimäärasid arutanud Suurbritannia keskpank jättis baasintressi määra ülimadalal 0,5% tasemel muutmata. Eile võttis intressimäärade tõstmise tsüklis aja maha Rootsi keskpank.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    08. September 2011, 14:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing