Elmar Ots • 2. september 2011 kell 7:09

Varinõukogu: EKP langetagu baasintressi

Euroopa Keskpank peaks baasintressi kiiremas korras langetama 1,5% pealt tagasi 1%ni või isegi madalamale, sest seda tõstes tehti suur viga, hindavad analüütikud.

Euroopa Keskpank (EKP) tegi suure vea, kui tõstis lähiminevikus baasintressi kaks korda jutti, kokku 1% pealt 1,5%ni, arvates, et sellega leevendatakse majanduse ülekuumenemisohtu ja ohjeldatakse inflatsiooni, vahendab Bloomberg EKP niinimetatud varinõukogu seisukohta. Too seltskond koosneb 15 analüütikust ja investorist, kes korra kuus avaldavad oma arvamuse majanduses valitseva olukorra kohta.Varinõukogu hinnangul peaks EKP baasintressi kiiremas korras langetama tagasi 1% peale või isegi madalamale.

EKP on suurtest keskpankadest ainus, mis miskipärast intresse tõstis, kui samas on maailma majanduskasv aina jõulisemalt pidurdumas.EKP võibki olla kannapööret kaalumas, sest panga juht Jean-Claude Trichet` väitel analüüsivat EKP inflatsiooni arenguid uuesti.Korra on EKP samasuguse vea juba teinud, kuid taipas siis selle kohe ka parandada. Vahetult enne majanduskriisi puhkemist tõtati 2008. aastal baasintressi üllatusena tõstma, kuid too liigutus siiski tühistati.

Hetkel kuum