Kadrin Karner • 12. oktoober 2011 kell 12:17

Leis: Unileveri-Ingmani tehing jätab Soome oma tootjata

Soome turule jääb pärast Unileveri ja Ingmani liitumist kaks maailma suurimat jäätisetootjat ning kodumaine jäätisetööstus kaob sootuks, rääkis Premia Foodsi juht Kuldar Leis.

"Tehing on päris oluline ning ma pean ütlema, et olen põhimõtteline mitmekesisuse pooldaja ja monopolide vastane ehk selles kontekstis on mul väga kurb meel Soome jäätisesõprade üle," rääkis ta. "Kui see tehing lõpule viiakse, jääb Soomes kogu turgu valitsema kaks suurt jäätisefirmat ja need on maailma number üks ja number kaks ettevõtted ehk Nestle ja Unilever. See tähendab, et kodumaist jäätisetootmist ei jää üldse," lisas Leis.

Unilever ja Ingman teatasid eile, et ühinemistehing jõuab lõpule 2012. aasta alguses, kui on saadud luba Soome kohalikult konkurentsiregulaatorilt. Selle heakskiidu tulematajätmist pole Leisi sõnul mõtet loota. Tegemist on suurte firmadega, kes on ilmselt kõik variandid läbi kaalunud, põhjendas ta.

Premia juhi sõnul oli Ingman neile Baltimaades mõnusaks konkurendiks. "Nende eripära oli ju see, et nad olid perefirma. Suurem osa, piimatootmise osa, müüsid nad maha juba mingid aastad tagasi," rääkis Leis. Soomes ja Skandinaavias on perefirma kultuur alati väga tugev olnud, samal ajal kui Eestis meie Vene mineviku tõttu seda täheldada pole, lisas ta. "Aga ju siis on maailm nii palju muutunud, et ka perefirmad müüakse maha," rääkis Leis.

Eesti turul Ingmani omanikuvahetusega seoses Leisi sõnul väga suurt muutust ei tule.

Hetkel kuum