Katariina Krjutškova • 12. oktoober 2011 kell 16:09

Ossinovski arvates röövib riik Tallinna Vett

Kui võtta olukorda tervikuna, on see täitsa rööv, kommenteeris Tallinna Vee üks suuremaid eraisikust aktsionäre Oleg Ossinovski ameti soovi langetada vee hinda 29%.

Ossinovski arvates on see klassikaline juhtum - välisinvestor meelitatakse riiki investeerima suurte lubadustega, kuid järsku muudetakse seadust ja ettevõtja kaotab raha.

Ossinovski selgitas, et riik sõlmib iga ettevõtjaga lepingu, milles nähakse ette, palju peab ettevõte investeerima. Selles lepingus garanteerib riik omalt poolt, et ettevõte saab panustatud raha tagasi.

"Nagu tark Maša (peab silmas välisinvestorit – toim) raiskab ta kogu oma raha, aga pärast riik ütleb talle, et nüüd me ei saa teile seda raha tagastada. Põhjus on selles, et meil (riigil –toim) muutus seadus ja kõik, mida teile lubasime, ei kehti enam. See on teatud rööviskeem, mida on testitud paljudes riikides ja peaaegu alati see skeem töötab,“ sõnas Ossinovski.

Ossinovski arvates peaks riik Tallinna Vee investeeringud tagasi maksma. „Riik peaks kompenseerima kõik Tallinna Vee tehtud investeeringuid ja ütlema, et me tagastame kõik investeeringud, kuid nüüd kehtivad uued reeglid. Riik peaks seadma tingimused - kui tahate, töötage nende järgi, kui tahate, sulgege oma ettevõte, peatage teenuse osutamine, jätke veekanal saatuse hooleks ja las tallinlased kannavad vett kaevust.“

Ossinovski usub, et Tallinna Vesi tuleb kohtus võitjaks, sest arvatavasti kehtib Euroopas ikkagi investeeringute kaitse seadus. Küll ei usu aga Ossinovski, kes maadles aastaid tagasi kohtus raudteetariifidega, et Tallinna Vesi võiks Eesti õigussüsteemis õigeks jääda.

Ossinovski pole veel otsustanud, kas müüb Tallinna Vee aktsiad. Siiani on ta ettevõttest miljonite kroonide eest dividendi saanud ja üks suurem eraisikust aktsionär. „See ei ole nii jube raha, et selle pärast muretseda," lisas Ossinovski.  

Hetkel kuum