4. november 2011 kell 8:25

IMF hakkab Itaaliat kontrollima

Finantsturgude surve alla sattunud Itaalia andis IMFile ja Euroopa Komisjonile loa hakata jälgima reformide ja privatiseerimiste edenemist.

Peaminister Silvio Berlusconi nõustus selle sammuga eile hilisõhtul G20 tippkohtumisel euroala liidrite ja USA presidendi Barack Obamaga peetud kõnelustel. „Me peame olema kindlad et usaldus Itaalia suhtes säilib ning et ta viib ellu lubatud eesmärgid. Me otsustasime, et IMF osaleb monitooringul, kasutades nende oma metodoloogiat ja Itaallased ütlevad, et nad on sellega nõus,“ vahendas Reuters üht EL allikat.

Itaalia laenukulud kasvasid sel nädalal rohkem kui 6 protsenti, mis omakorda kergitas kahtlusi riigi võimest tulla pikemas perspektiivis toime 120 protsendilise võlakoormaga.

„Itaalia käes on euroala võlakriisi võti,“ ütles BNP Paribase analüütik Luigi Speranza. „Itaalia arengud on proovikiviks Euroopa Liidu poolt koostatud kriisivastase tegevuskava usaldusväärsusele.“

Praegu süvenevad üha enam kahtlused, et Itaalia võib minna Kreeka teed ning vajada rahvusvahelist abi. Peaminister Berlusconi on küll korduvalt lubanud läbi viia põhjapanevaid reforme, tasakaalustada eelarve aastaks 2013 ning vähendada riigi võlakoormat, kuid kaheldakse, kas ta sõnadest kaugemale jõuab.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum