• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Priit Perens: raha kättesaadavus Eestis langeb

  Swedbank Eesti juhi Priit Perensi sõnul raha kättesaadavus langeb, kuid ta ei näe, et see võiks   Eestis üldse siiski kaduda.

  “Deutche Bank teatab, et kaalub bilansi vähendamist, selle asemel, et kapitali kaasata. Ma usun, et enamus pankasid kaalub seda,” märkis Perens Kuku raadiosaates Majandusfoorum ja lisas, et võib järeldada, et võlakriis on jõudnud Euroopa ettevõtja ja inimeseni. "Hea näide on see, et külastasin hiljuti ühte meie kontorit, kus rääkisin raha kättesaadavuse vähenemisest ja üks sealne teller rääkis, et üks itaallane võttis neilt kodulaenu, sest väitis, et kodumaal juba 6 kuud laenu ei saa,” rääkis Perens.
  “Pangad pole sel aastal suutnud nii palju laene kaasata, kui on vanade laenude tagasimakset vaja teha. Paar nädalat tagasi oli negatiivse alatooniga uudis, et Eesti klientidele läheb laenamine ca 40% kallimaks, sest Skandinaavia pangad peava raha eest rohkem maksma. See on positiivne uudis, et Skandinaavia pankadel on turud veel lahti. Eesti turul on raha endiselt kättesaadav ja ma ei näe, et see raha kättesaamine võiks kaduda Eestis,” märkis Perens.
  Samas on ettevõtjad ettevaatlikud ja panga tegevdirektori Robert Kitti hinnangul investeerimisel kaalutlevamad. "Investeeringuid julgetakse teha siis, kui aeg on rohkem küps, mõeldakse ette. Põhiline määraja on see, et investeerida julgetakse siis, kui on suurem omakapitali osa olemas või saadakse kaasata EASi või Kredexit. Investeeringute tase võrreldes 2006. ja 2007. aastaga on küllaltki suur majanduses," märkis Kitt.
  "Müra, mis käib ümber võlakriisi pole ju asjata ja ega Põhjamaade majandus ei õitse ju. Kas Hiina jätkab sama tempokalt kasvu ja mis saab USAst," tõi Perens raadiosaates välja erinevaid murekohti. "Kui juurde võtta olukord laenuturul, et ühelt poolt pole nõudlust ja teiselt poolt, et pangad vähendavad bilansse, siis raha kättesaadavus kahaneb ja see annab mõju ka erasektorile. Meie ei võistle Hiinaga, meie ei tee selliseid mahte ja me peame vaatama, mis on meie kauba lõppturud. Kui see lõppturg on Aafrika, mis kasvab, siis meil pole nii suureks mureks probleemi. Kuid, peabki olema ettevaatlik ja see ongi põhjus, miks kasvatatakse hetkel palju puhvrit," lisas Perens.
  Kitti hinnangul koguvad nii erasektor kui ettevõtjad hetkel puhvrit. "Hoiused on kasvanud kõigis gruppides. Ettevõtted on tänu palju paranenud kassavoogudele asunud hoidma puhvreid," märkis Kitt, kelle sõnul hinnatakse turvalisust.
   
   
   
   
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Keskerakonna valimisöine galerii: absoluutne enamus libises käest
Keskerakond oli südaöise seisuga absoluutset enamust Tallinna 79-liikmelises volikogus kaotamas, ehkki Mihhail Kõlvart tegi isikliku rekordi 27737 häälega.
Keskerakond oli südaöise seisuga absoluutset enamust Tallinna 79-liikmelises volikogus kaotamas, ehkki Mihhail Kõlvart tegi isikliku rekordi 27737 häälega.
Puidutööstuse TOP: nõudluse metsik tõus tekitas ka tootjatele probleeme Reastatud 112 edukaimat firmat!
Puidutööstuse TOPi võitja, Pärnumaal teguseva Ecobirch AS juhataja Gert Rahneli sõnul tekitas tooraine suur nõudluse kasv paljudele puitmaterjalide tootjatele raskusi. Ecobirch sai nõudluse järsu kasvuga hästi hakkama, märkis Rahnel.
Puidutööstuse TOPi võitja, Pärnumaal teguseva Ecobirch AS juhataja Gert Rahneli sõnul tekitas tooraine suur nõudluse kasv paljudele puitmaterjalide tootjatele raskusi. Ecobirch sai nõudluse järsu kasvuga hästi hakkama, märkis Rahnel.