29. detsember 2011 kell 7:19

President Obama majanduspoliitikal kehvad hinded

USA president Barack Obama sai ökonomistidelt oma majanduspoliitika eest vaid keskmisi hindeid, selgus agentuuri Associated Press tehtud küsitluses.

Järgmise aasta novembris toimuvad USAs presidendivalimised ja majandusküsimused on sealmail tõenäoliselt selgi korral kõige olulisema kaaluga, kui asi puutub valijate meelitamisse.

USA majandus on jätkuvalt hädas 2007. aastal alanud ja 2009. aastal läbi saanud majanduslangusest taastumisega. USA kinnisvaraturg on jätkuvalt nõrk ning töötuse määr on 8,6%. Kui Obama 2009. aasta jaanuaris ametisse astus, oli töötuse määr 7,8%.

AP küsitlusele vastanutest pooled ökonomistid andsid Obama majanduspoliitikale hindeks "keskmine". 36 küsitletust koguni 13 pidasid seda lausa "kehvaks". Kõigest viis ökonomisti andsid hinde "hea" ning mitte kellegi arust ei väärinud Obama poliitika hinnet "suurepärane".

Põhjuste kohta arvamused varieeruvad. Osa ökonomistide arvates segas Obamat tema tervishoiu reformikava, teiste arvates oli Obama 862 miljardi dollariline stiimulipakett halvasti koostatud. Ökonomistid pahandavad ka Obamaga seepärast, et ta ei suurendanud stiimulipaketti, kui nähtus, et majandus on oodatust nõrgem.

AP küsitletud ökonomistid arvavad, et keskmiselt kasvab Ühendriikide majandus tuleval aastal 2,4%, kuid töötuse määra vähenemisse nad ei usu, nende prognooside kohaselt peaks see valimispäevaks alanema kõigest 8,4%ni.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum