Rivo Sarapik • 12. veebruar 2012 kell 7:47

Kalvi: salaalkoholi turg ei huvita riiki üldse

Alkoholitootjate liidu juhi Janek Kalvi sõnul on kummastav, et riik ei soovi maksukogumise hoos võidelda alkoholi salaturuga, vaid eelistab kergitada aktsiisi.

 "Asjaolu, et iga neljas ära joodud pudel on konjunktuuriinstituudi ja seeläbi ka järelevalveorganite teadmisel salaviin, ei paista maksukogujaid kuigivõrd häirivat – alkoholiaktsiisi tõstes on ju saanud legaalselt müügilt salaturu arvelt saamata jääva tagasi kasseerida," kommenteeris Kalvi veebruarist jõustunud viieprotsendilist aktsiisitõusu ERR-i uudisteportaalile.

Alkoholisektori viimasele kümnendile pilku heites tõdeb ta, et valitsejad on oma maksupoliitika nii planeerinud, et mis ka ei juhtuks, saab riik alati ja vääramatult alkoholi aktsiisist rohkem raha kui varasemal aastal – eelmisel aastal oli see ligikaudu 170 miljonit eurot.

Summad, mida riik on jätnud kulutamata salaturu ohjamisele, on Kalvi sõnul tegelikult kinni makstud tootjate ja kaupmeeste saamata jääva tuluga ning legaalse alkoholi tarbijad tunnevad seda hindade näol.

Hetkel kuum