Indrek Kald • 9. aprill 2012 kell 8:22

RK keskfraktsioon IRLi omast väiksem

Viie liikme lahkumise tõttu kaotas Keskerakonna fraktsioon riigikogus suuruselt teise koha ning jääb nüüd Reformierakonna ja IRLi järel kolmandaks.

Reformierakonna fraktsiooni kuulub 33 liiget ning IRLi 23. Keskerakonnal oli varem 26-liikmeline fraktsioon, ent esmalt arvati parteist välja Kalle Laanet ning täna teatasid erakonnast lahkumisest ka Rainer Vakra, Inara Luigas, Deniss Boroditš ja Lembit Kaljuvee.

Seega langes keskfraktsiooni liikmete arv 21-le, jäädes vaid napilt ette sotsiaaldemokraatide 19-liikmelisest fraktsioonist.

Fraktsiooni võivad moodustada ja sinna peavad kuuluma vähemalt viis riigikogu liiget, kes on valitud sama nimekirja järgi. Ühte nimekirja kuuluvad riigikogu liikmed võivad moodustada ainult ühe fraktsiooni. Fraktsiooni registreerib riigikogu juhatus.

Fraktsioonid on rühmad, mille kaudu kujundatakse suur osa parlamendi tööst. Fraktsioonides lepitakse kokku poliitilistes otsustes, mille järel on võimalik komisjonis ja riigikogu täiskogu istungil ja avalikkuse ees oma arvamust esitada. Fraktsioon on koht, kus sõlmitakse poliitilisi kokkuleppeid. See ei tähenda, et fraktsioonisiseselt ei tohi lahkarvamusi olla.

Fraktsioonidel nagu ka riigikogu liikmetel ja komisjonidel on seaduse algatamise õigus. Sellega on kindlustatud, et ka opositsioonis olevatel fraktsioonidel on võimalik oma eelnõusid välja töötada ja kaitsta.

Hetkel kuum