Alyona Stadnik • 7. mai 2012 kell 8:42

Politoloog: Kreeka puhul näeme tragikomöödiat

Euroopa Uuringute Instituudi juhataja Viljar Veebeli sõnul liigub Kreeka järk-järgult vasakpoolsuse suunas ning pärast valimisi saab näha suurt Vana-Kreeka stiilis tragikomöödiat.

"Kui vaadata turgude reaktsiooni Prantsusmaa puhul, siis suurem osa oli juba leppinud uue presidendiga. Pigem oli šokk eelmises voorus, kus selgus, kui kindel uus president on," kommenteeris Veebel Prantsusmaa valimisi.

Ta lisas, et Prantsusmaal võivad muutused tulla siis, kui tulevad parlamendi valimised. "Kui parlamendis läheb võim sotside kätte, siis saab poliitikat aktiivsemalt teha. Täna on olukord selline, kus president on ühest leerist, aga parlamendienamus teisest. Ega tal (presidendil - toimet.) tegelikult väga palju mõjutamisruumi ei olegi," märkis Veebel.

Veebeli sõnul tuleks Prantsusmaa ja Saksamaa suhetest rääkides vaadata näiteks Itaaliat. Angela Merkel võib olla sellest kambast mõjukuselt kõige suurem, aga ta kindlasti ei taha, et prantslased hakkavad itaallastega tihti kokku saama ilma temata. "Merkel peab aktsepteerima seda olukorda sellisena nagu ta on, eks ta on juba hakkas poole valimiste peal tajuma, et Nicolas Sarkozy ei võida ning haakis ennast lahti. Ka Merkel ei ole Saksamaal igavene ning võib-olla peaks ta õppima Sarkozy valimiskaotusest ja saama aru, et järgmine võib-olla tema," lausus Veebel.  

Kreeka valimiste kohta märkis Veebel, et riik liigub järk-järgult  vasakpoolse poliitika suunas ja Kreeka puhul täna on keeruline öelda, kuidas on valimiseelised  kokkulepped saaksid realiseeruda. "Võimuvahetus on suure mõjuga ning Kreeka puhul me näeme suurt Vana-Kreeka stiilis tragikomöödiat pärast valimisi," sõnas ta.

Prantsusmaa valis eile uut presidenti, kelleks sai sotsialist Francois Hollande. Kreeka parlamendi valimistel said Uus Demokraatia ja PASOK kokku ligi 32% häältest, mis annab neile 300-kohalises parlamendis 150 mandaati.

 

Hetkel kuum