Sirje Rank • 1. juuni 2012 kell 13:52

Rehn: euroala tõsises lagunemise riskis

Rahaliit on reaalses lagunemisohus, kui poliitikakujundajad liidu eelarve- ja majandussidemeid oluliselt ei uuenda, ütles rahandusvolinik Olli Rehn täna Helsingis.

„See, kuidas asjad arenevad ja praeguste struktuuridega on euroala tõsises lagunemise ohus,“ ütles Rehn. „Me kas liigume euroala allakäigu või järk-järgult tugevama Euroopa Liidu suunas,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Hispaania kümneaastase tähtajaga võlakirjade tootlus ületas täna 6,5% taseme kolmandat päeva järjest, lähenedes tasemele, mis sundisid Iirimaad, Kreekat ja Portugali välisabi paluma.

Rahaliidul on ees „äärmiselt rasked otsused ning oluline on tõele silma vaadata,“ ütles Rehn. „Meil tuleb jätkata avaliku sektori rahanduse korrastamisega, kuid samal ajal vajame struktuurireforme ja meetmeid, mis kiirendaks majanduskasvu.“

Kärped summutavad majanduskasvu – Euroopa Komisjoni prognoosi järgi kahaneb euroala SKP tänavu keskmiselt 0,3%. Täna avaldatud andmeil kasvas euroala tööpuudus aprillis ja märtsis rekordilisele 11%-le. Kõrgeim, 24,3% tööpuudus oli Hispaanias, mis üritab toime tulla süveneva panganduskriisiga.

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi ütles eile, et „euro ei pea vastu, kui ei astuta järgmisi samme“.

Hetkel kuum