16. juuli 2012 kell 18:49

IMF langetas maailma majanduskasvu ootust

IMF langetas 2013. aasta maailmamajanduse väljavaadet, kui Euroopa võlakriis pikendab Hispaania majandussurutist ning aeglustab arenevate turgude kasvu.

Rahvusvahelise Valuutafondi (International Monetary Fund, IMF) arvates peaks järgmisel aastal maailma majandus kasvama 3,9%, aprillis ennustatud 4,1% asemel. Hispaania majandus tõmbub kokku 0,6%, eelnevalt ennustatud 0,1%-lise kasvu asemel ning India majanduse väljavaadet kahandati 0,7 protsendipunkti võrra, 6,5%-lise kasvu peale.

Keskpangad Londonist Seoulini on viimastel nädalatel langetanud laenuintresse või suurendanud võlakirjade ostmist, eesmärgiga stimuleerida majandust. IMF ütles, et USA majanduse taastumine on aeglustunud, arenevate majanduste väljavaated on halvenemas ja globaalne majanduskasv võib jätkuvalt kannatada saada, kui Euroopa poliitikud lükkavad edasi meetmete teostamist, mis said kokku lepitud juuni tippkohtumistel, et peatada regiooni ebastabiilsus.

IMFi raportis on toodud, et viimase kolme kuu jooksul on maailma majanduslik taastumine, mis polnud ka enne väga tugev, näidanud märke veelgi enam nõrgenemisest. Raportis oli lisaks toodud, et praegu varitsevad meid suured riskid, mis tulenevad viivitatud või ebapiisavast poliitilisest tegevusest.

2012. aasta globaalse majanduskasvu ennustus jäi praktiliselt muutumatuna 3,5% peale, kuna Saksamaa ja Jaapani majandused kasvavad kiiremini, kui kolm kuud tagasi ennustati.

IMFi prognooside järgi kasvab USA majandus sellel aastal 2% ja 2013. aastal 2,3%. USA liigne fiskaalne kokkuhoid oleks risk maailma majandusele, eriti kui poliitikutel ei õnnestu kokku leppida mõnede ajutiste maksukärbete suhtes.

Rahvusvaheline Valuutafond langetas euroregiooni 2013. aasta majanduskasvu ootust 0,7% peale. Aprillis oli majanduskasvu ootus 0,9%. Selle aasta majanduskasvu prognoos jäi muutumatult -0,3% peale.

IMF ennustab Hiina 2012. aasta majanduskasvuks 8%, aprillis ennustatud 8,2% asemel. 2013. aastal kasvab arvatavasti Hiina majandus 8,5%, kolm kuud tagasi arvas IMF, et kasvunumbriks tuleb 8,8%. IMF arvab, et maailma suuruselt teisel majandusel on risk valusalt kukkuda, kui mõnede tööstuste ülevõimsus viib investeeringute järsule vähenemisele.

Jaapani majanduselt oodatakse 2013. aastal 1,5%-list kasvu, aprillis arvatud 1,7% asemel. IMF ennustab India majanduskasvuks sellel aastal 6,1%, eelnevalt prognoositud 6,8% asemel. Brasiilia majandus kasvab eeldatavalt 2,5%, 0,6 protsendipunkti vähem, kui kolm kuud tagasi arvati ning järgmisel aastal peaks majanduskasvuks tulema 4,6%, kuigi aprillis ennustati 4,1% kasvu.

Autor: Teele Liblik

Hetkel kuum