Romet Kreek • 1. august 2012 kell 12:43

India on jätnud 60 aastat järjest elektriplaanid täitmata

India energiakriis toob esile, et viimase 60 aasta jooksul on India jätnud täitmata oma energeetikasse investeerimise kavad ning praeguste projektsioonide põhjal on riigi elektripakkumise paranemine ikka aastakümnete kaugusel, vahendab Bloomberg.

Aasia suuruselt kolmanda majanduse elektrivõrk kaotab elektrit ülekande ja massiliste elektrivarguste tõttu 27 protsenti elektrist. Tippaja elektritarbimisel on puudu üheksa protsenti elektrit, teatas India elektriamet. Igal neljandal inimesel ehk 300 miljonil inimesel ei ole ligipääsu elektrile ja see number on ka  rahvusvahelise energiaagentuuri prognoosi kohaselt 2030. aastal 150 miljonit.

Eilse elektrikatkestuse tagajärjed on likvideeritud, mis jättis elektrita enam kui 640 miljonit inimest riigi põhja- ja idaosas. Inimesed ja ärid pidid juba teist päeva pöörduma oma generaatorite poole. Elektrikatkestus halvas metroo, rongiliikluse ja põhjustas liiklusummikud.

Plaanikomitee energianõuniku I.A.Khani sõnul kiirendab nüüd peaminister Manmohan Singh söekaevanduste ja elektrijaamade rajamist, mille ehitamine võtab aastaid.

India on suutnud igal aastal alates 1951. aastast jätte täitmata elektritootmisvõimsuse suurendamise eesmärgid.

Maailmas rahvaarvult teine riik kannatab sagedaste elektrikatkestuse tõttu, mis võivad kesta kuni kümme tundi ja suvetemperatuuridel, mis võivad ulatuda pealinnas New Delhis kuni 45 kraadini Celsiuse järgi. India plaanikomitee andmetel vähendab elektripuudus aastast majanduskasvu umbes 1,2 protsendipunkti võrra.

India osariigid ostavad tavaliselt elektrit üks päev ette lepingutega, ütles India elektribörsi tegevdirektor Jayant Deo. Lõpuks tõmbavad mõned osariigid ostetust rohkem elektrit ja maksavad täiendava ostu puhul trahvi. Kui ostja tarbib ostetust rohkem, viib see elektrivõrgu sageduse kukkumiseni, põhjustades süsteemi kokkukukkumise ja sunnib elektrijaamu end võrgust välja lülitama.

Need olid põhjapoolsete osariikide liigtarbimised, mis põhjustasid mõlemal päeval võrgu mittefunktsioneerimise, ütles India elektrivõrgu juht R.N. Nayak.

Söe ja maagaasi varustamise puudujäägid ja vihmahooaja kolme aasta väikesemad sademed on kärpinud India elektritootmist, kui nõudlus jätkab kasvu, pannes sedasi võrgule täiendava koorma.

India valitsus kontrollib elektri hinda ja sütt, mida kasutatakse elektri genereerimiseks, püüdes sel teel vähendada kulusid riigis, kus umbes 800 miljonit inimest elavad vähem kui kahe dollariga päevas. See vähendab elektrijaamade kasumlikkust ja investeerimisvõimekust.  

Hetkel kuum