Sirje Rank • 1. august 2012 kell 7:24

"USA peaks juurde laenama"

USA peaks ära kasutama praegust madalat laenuraha hinda ning laenu juurde võtma, et ergutada majanduskasvu, mis ei ole piisav kõrge tööpuuduse vähendamiseks, leiab USA rahandusminister Timothy Geithner.

„Meil on mõistlik praegust hetke ära kasutada ja teha asju, mis meie majandust tugevdaksid,“ ütles Geithner intervjuus Bloombergi telekanalile.

Näiteks aidata koduomanikel oma laenud refinantseerida või alandada makse, mis ergutaks erasektorit töökohti juurde looma.

Töötuse määr on USAs olnud 8% piirist kõrgemal 2009. aastast saadik.

Lühiajalised meetmed peaksid olema osa plaanist, mille eesmärk on pikemas perspektiivis USA eelarvedefitsiiti vähendada. Madalad laenukulud on Geithneri sõnul märk turgude usaldusest, et USA oma probleemidega toime tuleb.

Läinud nädalal lõi USA kümneaastase tähtajaga võlakirja tootlus n.ö mõõnarekordi 1,379% tasemel. Täna oli tootlus agentuuri Bloombergi andmeil 1,48% tasemel.

Euroopa kohta ütles Geithner, et Euroopa liidrid peavad astuma samme, et alla tuua reformid käivitanud riikide laenukulud ning kindlustamaks, et nende riikide pangandus oleks võimeline majandusele laenu andma.

Äsja Euroopast naasnud Geithner möönis, et kriisi inimkulud on väga kõrged. „Seda mitte üksi Kreekas, vaid ka mujal Euroopa riikides. Ja poliitilised kulud ekstremismi kasvu näol teevad väga suurt muret,“ ütles Geithner. Parem on siiski valusad otsused korraga ära teha.

Hetkel kuum