Indrek Kald • 11. september 2012 kell 7:54

Kuressaare tahab dividende vastu soojafirma tahtmist

Kuressaare linna eelarvestrateegia järgi võetakse perioodil 2013–16 ASist Kuressaare Soojus igal aastal vähemalt 127 823 eurot omanikutulu.

Kuressaare Soojuse juhatuse liige Jaan Mehik kinnitas Saarte Häälele, et keegi linnavalitsusest pole seda nende käest küsinud, kuid soojafirma sellega ei nõustu.

Lootust, et omanikutulu kohta käiv lause eelarvestrateegiast välja võetaks, Mehiku sõnul linnavalitsus soojafirmale andnud ei ole. Ta möönis, et vähemalt lühemas perspektiivis toasooja hind sellest siiski ei sõltu, kui kolmel järgneval aastal soojafirmast selline summa linnaeelarvesse ka läheks.

Nii tänavu kui eelmisel aastal on Kuressaare linn oma soojafirmast võtnud 63 912 eurot omanikutulu.

Kuressaare Soojuse müügitulu oli mullu kolm miljonit eurot ehk 4,3% vähem kui aasta tagasi. Soojafirma puhaskasum oli eelmisel aastal 331 000 eurot, mis on 73,5% enam kui 2010. aastal. Kasumi suurenemine 2011. aastal on tingitud kasvuhoonegaaside lubade müügist ja korrektsioonikomponendistmüüdava soojuse hinnast.

Kuressaare Soojusele kuulub neli katlamaja, lisaks 34 km soojustorustikke. Mullu tootis ettevõte 75 817 megavatt-tundi (MWh) soojusenergiat, sellest 81% puidukütustest ja ülejäänu põlevkiviõlist.

Soojusenergiat müüdi Kuressaares eelmisel aastal 62 367 MWh, mis on 14% vähem kui 2010. aastal.

Ettevõttel on Kuressaares 207 lepingulist klienti, soojusvõrguga on ühendatud 303 hoonet. Soojafirma klientidest olid mullu 49% linna elanikud, 39% ettevõtted ning 21% eelarvelised asutused.

Materiaalsesse põhivarasse investeeris Kuresaaare Soojus eelmisel aastal 3,1 miljonit eurot, sellest enamik koostootmisjaama rajamisse. Soojuse ja elektri koostootmisjaama ehitusse on tänavu kavandatud investeerida 8,9 miljonit eurot, millest 2,4 mln eurot on Keskkonnainvesteeringute Keskuselt saadav toetus. Koostootmisjaama kogumaksumus on 12 mln eurot ja kavandatud valmimisaeg selle aasta neljas kvartal.

Hetkel kuum