• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Masina- ja metallitööstus välishangetele jätkuvalt atraktiivne

  Eesti on tuleval aastal masina- ja metallitööstuse valdkonnas jätkuvalt atraktiivne nii hangete kui välisinvesteeringute osas, prognoosib ASi Swedbank raske- ja keemiatööstuse sektori juht Marko Keerd.

  Keerd toob Eesti atraktiivsuse asjaoludena välja kaks põhjust: ajalooliselt usaldusväärne ja üha süvenev koostöö suuremate masina- ja metallitööstusettevõtetega Soomes ja Rootsis ning kuluefektiivsuse otsimine hangetes ja allhangetes, mida suudab Eesti paremini pakkuda võrreldes Skandinaavia ja „vana“ Euroopaga.
  "Aastatel 2013 ja 2014 võib ohustada masina- ja metallitööstust nn üledimensioneerimine ehk välishanke osatähtsuse sedavõrd oluline kasv, et tekib spetsialistide ja oskustööliste puudus," ütles Keerd. "Sellega seonduvalt võib kaasneda palgataseme järsk suurenemine, mistõttu ei ole kulu töötlevale tööjõule enam hangete jaoks atraktiivne."
  Õnneks ei toeta üledimensioneerimist Keerdi sõnul Euroopa majanduse jätkuvalt kesine olukord, mistõttu ei tehta korraga suuri nn geograafilisi hüppeid investeeringute suunamisel. "Usun, et baastööstusharudes (nii masina- kui metallitööstuses) saab olema mahtude kasv rahulik, nagu see on olnud mõningate väheste langusvõngetega viimasel kümnel aastal."
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
FEB ostab väiksema konkurendi
Kütte-, veevarustuse ja ventilatsiooniseadmete müüja FEB ostab taanlastelt samas valdkonnas tegutseva ettevõtte Vaga Tehnika Eesti.
Kütte-, veevarustuse ja ventilatsiooniseadmete müüja FEB ostab taanlastelt samas valdkonnas tegutseva ettevõtte Vaga Tehnika Eesti.