Indrek Kald • 23. oktoober 2012 kell 5:44

Eesti kukkus Maailmapanga ettevõtluskeskkonna TOPis

Riikide ettevõtluskeskkonda hinnanud maailmapank paigutas Eesti 185 riigi võrdluses 21. kohale, kuid aastatagusega võrreldes on olukord halvenenud.

Eelmise aasta tabelis oli Eesti küll 24. kohal, kuid maailmapank rõhutas, et seda positsiooni ei saa võrrelda tänavusega, sest vahepeal on andmeid korrigeeritud, kirjutas ERR. Korrigeerimist arvesse võttes liikus Eesti 19. kohalt 21. kohale.

Seejuures on halvenenud kõik peamised näitajad, välja arvatud maksejõetuse lahendamise protsess. Enim on langenud hinnang maksude tasumisele, järgneb investorite kaitse.

Rahandusministeerium teatas täna, et Maailmapanga uuring Doing Business 2013 paigutab Eesti äritegemise lihtsuse poolest maailmas 21. kohale, mis on mullusest kolm kohta kõrgem. Eesti keskmine hinne on hea kõikides valdkondades, kõrgeima koha sai Eesti piiriülese kaubanduse alajaotuses, seisab ministeeriumi teates.

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul pole kõrge koht edetabelis omaette eesmärk, kuid siiski oluline riigi mainele ja majandusele. "Selle hoidmine eeldab pidevat ettevõtlussõbralikku joont ja tegutsemisreeglite optimeerimist," kommenteeris ta. Doing Business ministri sõnul sedavõrd hea ja sõltumatu võrdlusindikaator, et teda on kasutatud ka valitsuse tegevuskavas.

Doing Business 2013 on järjekorras kümnes aruanne regulatiivse ettevõtluskeskkonna arengust ja varaõiguste kaitsest 185 riigis. Eelkõige vaadeldakse raportis riike väikeettevõtja pilgu läbi.

Pingerida kujuneb möödunud aasta reformide ja ärikeskkonna üldise seisundi kombineeritud hindamisel. Riike, kus on ruumi paljudeks reformideks, tunnustatakse pingereas täiendavalt. Eestit mainitakse positiivselt krediidivõimaluste ja -regulatsioonide alajaotuses ning ühena neist, kes kasutavad ettevõtte elektroonilise registreerimise võimalust.

Uuringus võetakse kriteeriumidena arvesse näiteks ettevõtlusega alustamise kiirust, ehituslubade andmist, elektrivõrguga liitumist, vara registreerimist, krediidi saamist, investorite kaitset, maksusüsteemi, piiriülese kaubanduse lihtsust, lepingute jõustumist ja maksejõuetuse lahendamist.

Hetkel kuum