Sirje Rank • 29. oktoober 2012 kell 6:56

Soomes võitsid suurparteid

Pühapäeval Soomes toimunud kohalikel valimistel saatis suurim edu peaminister Jyrki Kataineni koonderakonda ja rahandusminister Jutta Urpilaineni sotsiaaldemokraate, suurimaks opositsiooniparteiks kerkis keskerakond.

Kui 99% häältest oli loetud, oli koonderakonna toetus 21,9%, sotsiaaldemokraatide toetus 19,6% ning keskerakonna toetus 18,7%.

Timo Soini juhitud euroskeptiline põlissoomlaste partei sai 12,3% häältest, parandades oma tulemust 2008. aastal toimunud kohalike valimistega võrreldes seitsme protsendipunkti võrra. Läinud aasta parlamendivalimistel saavutatud edu, kus partei kogus 19,1% häältest, ei õnnestunud põlissoomlastel korrata, vahendas agentuur Bloomberg.

„Ettevaatav reformiagenda võitis,“ ütles Katainen YLE-le antud intervjuus. „Inimesed tahavad näha, et parteid avalikult muutusi ellu viivad ja toetavad seda.“

Soome majanduskasv on aeglustumas, kuna euroala võlakriisis on nõudlus eksportkaupade vastu vähenenud. Valitsus tõstab makse ja kärbib kulusid, et defitsiiti ohjes hoida. Soome on üks vähestest euroalale veel jäänud AAA reitinguga riikidest. Soome eelarvedefitsiit ei ületanud 3% piiri SKPst ka kriisiaastal 2009, mil SKP kahanes 8,5%.

Koonderakonna ja sotside tasavägine tulemus võib koalitsioonis põhjustada poliitilise suuna valikul enam erimeelsusi, kui tuleb teha otsuseid eelarvedefitsiidi kontrolli all hoidmiseks. Täiendavate maksutõusude ja kärbete vajadust kaalub Soome valitsus uuesti märtsis, mil visandatakse järgmise nelja aasta eelarveraamid.

Hetkel kuum