Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hiina rikkaim tegeleb karastusjookide müügiga

  25 aastat tagasi, kui Zong Qinghou oli 42aastane, teenis ta elatist karastusjookide müügiga. Ta teenis umbes kaheksa dollarit kuus ehk alla kolmandiku tollasest Hiina keskmisest palgast ja oli nii maksujõuetu, et magas tänavaalustes tunnelites, vahendab Bloomberg.

  Täna müüb 67aastane Zong ikka veel karastusjooke ja palju muidki asju, kuid ta on Hiina rikkaim mees. 5. oktoobri seisuga oli tema puhasväärtus 20,1 miljardit dollarit. Supermarketid müüvad tema Hangzhou Wahaha Groupi mahlasid, karastusjooke ja pudelivett. Aasias on temast rikkamad ainult Hongkongi kinnisvaraarendaja Li Ka-shing ja India tööstur Mukesh Ambani.
  Zong, kes ei ole käinud keskkoolis, elas Mao Zedongi kultuurirevolutsiooni ajal 1964. kuni 1978. aastani kolhoosis. Ta luges kommunistlikku kirjandust juhtimise kohta ja õppis, kuidas saada üle teda valitsenud raskustest. Kui Deng Xiaoping viis Hiina turumajanduse teele, võttis Zong koos kahe pensionile läinud õpetajaga 1987. aastal üle ühe külapoe, kasutades selleks sugulastelt võetud 22 000 dollarilist laenu.
  Nüüd Wahaha nõukogu juhina on ta ikka jäänud säästlikuks ja autokraatlikuks juhiks. Lõunat sööb ta samas söögikohas, kus käivad ka tema töötajad.
  „Kui oled vaene, pead mõtlema, kuidas saada paremini hakkama,“ ütles Zong. „See aitas mind.“
  Ta ei demonstreeri oma rikkust. Tema ülikond on valmistatud Hiinas. Ta ostis paari kingi, kuna keegi ütles talle, et vana paar on juba liiga kantud. Ta liigub ringi turvameesteta, saatjaks vaid assistent.
  „Ma ei vaja kalleid rõivaid," ütles ta. Ainus märk staatusest on 48 000 Vacheron Constantini käekell, mille ta ostis Šveitsist, et asendada vanemat Rolexit.
  „Teised inimesed ütlevad, et Rolex on uusrikaste sümbol,“ seletas Zong naeratades.
  Wahaha tähendab mandariini keeles naervat beebit. Ettevõte leiutab üha uusi tooteid. „Meie mahlapiim on suur hitt,“ ütles Zong.
  Mullu oli ettevõte käive 11 miljardit dollarit ja turuosa Hiina karastusjookide turul 7,2 protsenti. Alla jäädi vaid Coca-Colale ja hongkongi Tingyile.  Zong prognoosis, et tänavu kasvab ettevõtte kasum 60 protsenti, 1,6 miljardile dollarile.
  Temale ja ta naisele Shi Youzhenile ning tütrele Kelly Zongile kuulub umbes 80 protsenti ettevõttest.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Luksusvilla Hispaanias, kahtlane Excel ja kadunud arved: need on idufirmade punased lipud
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Aasta lõpuks sõidavad pealinna tänavatel vesinikutaksod
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Aasta lõpuks sõidavad pealinna tänavatel vesinikutaksod
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Raadiohommikus: Hiinast, Saudi Araabiast, vesinikust ja EKREst
Esmaspäevases raadiohommikus räägime äri ajamisest Hiinas ja Saudi-Araabias, aga ka vesinikuärist ja EKRE pühapäevasel kongressil toimunust.
Esmaspäevases raadiohommikus räägime äri ajamisest Hiinas ja Saudi-Araabias, aga ka vesinikuärist ja EKRE pühapäevasel kongressil toimunust.
Ulakas Kaunitar laienes Hispaaniasse
Vallatu pesupood Ulakas Kaunitar teatas Instagramis, et on oma tegemistega jõudnud Hispaaniasse ja avas Marbellas poe Naughty Beauty.
Vallatu pesupood Ulakas Kaunitar teatas Instagramis, et on oma tegemistega jõudnud Hispaaniasse ja avas Marbellas poe Naughty Beauty.