Ken Rohelaan • 17. juuli 2013 kell 18:22

Hiina rikkaim prognoosib riigi majanduskasvu aeglustumist

Hiina rikkaim inimene Zong Qinghou ütles, et riigi majanduskasv võib aasta teises pooles veelgi väheneda ning välja pakutud maksekärped ja monopolide lõhkumised juhivad majanduslikku taastumist, vahendas Bloomberg.

"Inimesed investeerivad ainult siis, kui säilib väljavaade kasumi teenimiseks," ütles Zong. "Keskmise ja väikese suurusega firmad ei ole valmis laene võtma. Kui nad ei suuda teenida kasumit, milleks laenu üldse võtta?"

Riigi lubadus piirata täiendavat stiimulit suurendab majanduskasvu aeglustumise riski. Hiina majandus kasvas teises kvartalis 7,5% võrdlusena eelmise aasta sama perioodiga, aeglustudes teist kvartalit järjest.

Zong jäi maailma majanduse väljavaate puhul pessimistlikuks, öeldes, et globaalne majandus on langemas. Samas prognoosis mees, et Hiina taastub teistest riikidest kiiremini.

Zong juhib toidu- ja joogiettevõtet Hangzhou Wahaha Group, mis tahab järgmise 3-5 aastaga rajada Hiinas ligikaudu 100 kaubanduskeskust. Wahaha eelmise aasta müügitulu ulatus 10,3 miljardi dollarini.

Hetkel kuum