Romet Kreek • 4. detsember 2012 kell 10:35

Soomes elekter 10 kuu kallim

Elektrihind tõusis Soomes viis korda.

Täna on Helsingis CustomWeather prognoosi kohaselt päeva madalam õhutemperatuur miinus 13 kraadi. Elektri hind tõusis täna tarnega kella 17-18ni 148,68 eurole MW tunnist. Eile pärastlõunane maksis elekter 198 eurot. See tõstis eilse ja tänase baaselektri kogu ööpäeva hinna üle 60 euro taseme, mis on ligi kümne kuu kõrgeim hinnatase. Kuni tänaseni on tänavune keskmine elektri hind 35,89 eurot.

„Vaatamata kõrgetele hindadele ei ole Venemaa suurendanud elektri eksporti," ütles SKM Market Predictori vanemanalüütik Jussi Mäkelä.

Elektri import Venemaalt, mis on katnud kümme protsenti Soome elektritarbimisest, on aasta esimese kümne kuuga kukkunud aastaga 64 protsenti. Venemaa viis sisse võimsusetariifid, mille tõttu ei ole olnud mõistlik eksportida elektrit enamus ajast alates 2011. aasta augustist.

„Tariifide struktuur on selline, et Soome hinnad peaksid tõusma kuid, mitte vaid päevi või nädalaid, et see käivitaks suurema elektriimpordi Venemaalt, mis tähendab, et Soome ei saa arvestada idanaabri elektriga,“ ütles ta. „Nüüd seisab meil ees talvine habras elektri pakkumise-nõudluse tasakaal, kuni ehitatakse välja 650MW Estlink-2 kaabel, mis peaks startima 2014. aasta alguses.“

2009-2010 aastavahetusel käis Helsingis tunnine elektri hind ära 1400 euro peal.

Venemaa Inter RAO UES saab kahjumit, kui ta otsustaks eksportida Soome päevase või nädalase kõrge hinna baasil.

„Midagi tuleb võtta ette, et parandada kommunikatsiooni Soome ja Venemaa elektrituru vahel, et hinnasignaalid mõjutaksid kiiremini elektrivooge,“ ütles ta.

Hetkel kuum